Ploieşti: Portret - Viorica Untu este designerul care te îmbracă fancy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Designer vestimentar, Viorica Untu este fondatoarea casei de modă Fancy. Creaţiile sale, stilate şi pline de culoare, sunt căutate şi se vând în toată România şi în lume.

Discretă, rafinată, cu apariţii rare, dar pline de culoare în viaţa mondenă a Ploieştiului, Viorica Untu reprezintă segmentul prea puţin mediatizat al creatorilor de modă din judeţ. O branşă în care succesul depinde de talent, originalitate, dar şi tenacitatea de a depăşi obstacolele meschine ale unei astfel de afaceri: furnizori şi clienţi neserioşi ori fluctuaţiile de personal din domeniu.

Talentul pentru croitorie l-a moştenit de la bunică şi de la mamă şi a exersat sute de creaţii încă din copilărie, pentru păpuşi. Dar adevărata aventură în lumea modei a început pentru Viorica Untu în 1993. "Am plecat din învăţământ, eram educatoare şi mi-am deschis un mic atelier în casa unei prietene. Treptat, afacerea s-a dezvoltat şi, în prezent, am 33 de angajaţi în toate sectoarele firmei: creaţie, producţie, magazinul online şi resurse umane", spune designerul.

Ca orice afacerist român, a făcut un împrumut, dar a optat pentru un proiect Phare, parţial nerambursabil, prin care a construit în inima oraşului o mică fabrică de confecţii la a cărei inaugurare a venit Jonathan Scheele, fostul şef al Delegaţiei Comisiei Europene în România. Dezvoltarea afacerii a adus după sine colaborări cu Metro, Carrefour, Cora, dar şi cu firme din Germania şi Italia. "În 2005 mi-am înregistrat marca Fancy, iar în 2008, o alta, Kamina, o linie creată în memoria părinţilor mei şi care este axată în special pe textile de casă şi lenjerie", povesteşte Viorica Untu.

Ediţii limitate

Creatoarea de modă este cea care lansează fiecare model al unei colecţii şi tot ea alege ţesăturile, despre care spune că sunt o sursă inepuizabilă de inspiraţie. Fiecare fustă, bluză sau rochie este în serie limitată, maximum 100 de bucăţi, din ţesături naturale, cu note clasice, dar şi extravagante. "Am reuşit să determin clientele să iasă puţin din tipare, să îndrăznească să fie unice şi să-şi pună frumuseţea în valoare. Consider că te poţi îmbrăca astfel încât să ieşi în evidenţă şi fără să cheltuieşti foarte mulţi bani", spune Viorica Untu.

Viitorul înseamnă pentru designer deschiderea unui magazin în Ploieşti, altul decât showroom-ul de la firmă, o reamenajare a făbricuţei, participarea cu o colecţie proprie la un târg internaţional, pentru că i se pare un moft costisitor să mergi la o Săptămână a Modei şi crearea unei linii de îmbrăcăminte sport şi de club pentru adolescente, accesibilă ca preţ.

Până atunci, designerul se poate mândri că multe dintre femeile din România îi poartă cu plăcere şi constanţă creaţiile sofisticate şi exuberante precum creatoarea lor.

Ce-i place

"Sunt multe lucrurile care mă bucură: să fac drumeţii pe munte, să citesc, să desenez, să văd un film sau un concert bun de muzică, să mă relaxez la SPA"

Ce nu-i place

Fire artistică, designerul nu agreează foarte mult partea administrativă a afacerii, de aceea s-a împrejmuit de oameni de încredere şi de membrii familiei care o ajută să ducă la capăt bilanţurile contabile sau problemele de resurse umane. Nu-i plac nici mondenităţile, nici să citească despre şi nici să participe la ele.

Vă răsfăţaţi angajatele într-un mod aparte...

V.U: Da, am amenajat la subsolul atelierelor un salon de masaj şi le ofer angajatelor mele câte un masaj săptămânal. Este foarte important ca oamenii care lucrează cu tine să se simtă bine la muncă, o astfel de stare se reflectă în plăcerea de a veni la serviciu şi de a fi creativi.

De unde vine inspiraţia?

V.U: De oriunde. Am în permanenţă un carneţel la mine pe care desenez modelele care îmi vin în minte. Îmi place să fiu informată despre trenduri şi tendinţe, aşa că urmăresc cu atenţie domeniul atât pe internet cât şi magazine.

Profil

Născută. 23 aprilie 1955, Gornet Cricov, Prahova

Familie. Căsătorită, un băiat şi o fată

Studii. Liceul Pedagogic din Ploieşti

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite