Ploieşti: Portret - Radu Petrec ştie că există OZN-uri de poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nici opt ani, imaginaţia bogată a lui Radu Petrec prinde contur în picturi suprarealiste. Până acum, a adunat zeci de diplome de la concursuri naţionale şi europene.

De o inocenţă fără egal, dar cu opinii care te pun pe gânduri, Radu Petrec este unul dintre cei mai talentaţi copii din Ploieşti la pictură. O dovedeşte premiul I, luat la sfârşitul anului şcolar, la cercul de profil de la Palatul Copiilor din oraş. O distincţie ca oricare alta, ai putea spune, dar extrem de valoroasă având în vedere că zeci de copii vin anual în această instituţie pentru a face proba talentului la arte plastice. Iar după luni sau ani de zile de practică se pot lăuda că ştiu să deseneze cu destulă acurateţe, fără a depăşi, însă, acest stadiu de la care numai talentul face diferenţa.

Şi numai premii I poţi citi pe diplomele adunate de Radu la concursurile naţionale şi internaţionale la care a participat. De la multe dintre ele nu i-au sosit încă distincţiile. "Ştiu că am câştigat, dar nu mi-au trimis încă diplomele. Nu-i nimic, poate nu au avut timp", spune cu seriozitate Radu. Nici lucrări nu mai are foarte multe pe acasă pentru că sunt trimise în România sau în Europa.

Terapia prin culoare

Mama lui, Diana, i-a descoperit talentul la pictură. Radu nici nu ştia să scrie când amesteca culorile într-un mod inegalabil, transmiţând stări şi informaţii despre sine. "Şi copiii au angoase şi supărări, iar eu îi lăsam la îndemână toate culorile şi pensulele. De la o foaie la alta observam că tonurile de gri sau negru trec la galben, roşu şi azuriu, iar starea lui de spirit din acea zi devenea tot mai veselă. Iniţial, a fost o terapie, dar rezultatele au fost neaşteptate", spune Diana, mama lui Radu.

A primit o comandă de tablouri, prima din viaţa lui, la nici şapte ani, iar când şi-a procurat cele necesare s-a comportat ca un profesionist. "Am fost cu mama să-mi iau o pânză de la Galeriile de Artă şi am cerut una mai mică, iar doamna de acolo a părut mirată, mai ales când a aflat pentru ce este", povesteşte Radu fără nici un pic de ironie şi cu multă seriozitate episodul. Cu aceeaşi seriozitate a imaginat un desen, ulterior premiat, în care farfuriile zburătoare de poliţie păzesc cu străşnicie cosmosul şi au grijă ca OZN-urile obişnuite şi rachetele oamenilor să circule în siguranţă.

Din păcate, o excursie câştigată recent în Slovenia pentru talentul său neobişnuit şi în urma unei selecţii de lucrări de pe toate continentele a rămas la stadiul de dorinţă. Organizatorii nu au mai găsit sponsori pentru copiii câştigători, iar părinţii lui Radu nu au avut banii necesari pentru a-l trimite. Nu s-a supărat însă şi nu face niciodată mofturi pentru că înţelege cu maturitate problemele financiare.

Ce-i place

Radu cântă foarte bine şi la pian şi se declară şi un împătimit al sporturilor. "Fac la şcoală înot şi îmi place foarte mult", spune el. Are şi o colecţie impresionantă de abţibilduri.

Ce nu-i place

La vârsta lui şi cu o fire de artist dezordonat, nu agreează prea mult când părinţii îl pun să-şi facă curat în cameră sau să-şi pună în ordine hainele.

Ce desenezi cel mai mult?

R.P: Îmi place să desenez copii în parc, oameni şi case sau leagăne, sunt cele mai interesante. Şi spaţiul e frumos, se întâmplă multe lucruri neştiute acolo, iar noi vrem să le aflăm. Eu pot doar să le desenez deocamdată.

Ce ai desenat în tabloul pentru care ai primit comandă?

R.P: Mi s-a permis să aleg eu ce vreau să fac şi am făcut nişte inorogi. De aceea era şi mirată cred doamna care mi-a vândut pânza, credea că eu nu ştiu ce sunt aceia inorogi. Toată lumea ştie asta, nu?

Profil

Născut. 2 octombrie 2002, Ploieşti

Familie. Este singur la părinţi

Studii. Clasa a II-a, şcoala Berthelot Ploieşti

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite