Ploieşti: Portret - Emanuela Enache a făcut pionierat medical la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este dedicată total meseriei de asistent medical şi crede că nici un efort nu este prea mare atunci când este vorba despre viaţă şi sănătate.

Nu a vrut de la început să lucreze în domeniul medical, însă, atunci când a descoperit că îi poate ajuta pe cei din jur cu ceea ce ştie, şi-a dat seama că a luat cea mai bună decizie atunci când a urmat o şcoală de asistent medical generalist. Iniţial, alegerea părea una sortită eşecului. "Am făcut practică în aproape toate spitalele din Ploieşti şi am realizat atunci că sistemul medical este subfinanţat, că bolnavii sunt nevoiţi să se însănătoşească în condiţii mizere şi că salariile sunt infime. Dar ce am văzut în ochii oamenilor după ce plecau pe picioarele lor din spital, sănătoşi şi cu speranţă în priviri, m-a determinat să rămân", îşi aminteşte Emanuela despre începuturile meseriei.

De parcă astfel de impedimente nu ar fi fost suficiente, asistenta medicală a profesat doi ani de zile la ţară, într-o comună aflată la 40 de km de Ploieşti. A făcut zilnic naveta, însă nu i s-a părut un efort prea mare în comparaţie cu munca de pionierat pe care a trebuit să o ducă. "La ţară, oamenii sunt mult mai puţin atenţi cu sănătatea lor, iar gradul de solicitare fizică este foarte mare, din cauza muncii de la câmp. Ai nevoie de multă răbdare pentru a-i convinge să-şi schimbe stilul de viaţă, să urmeze medicaţia, să-şi facă analizele la timp şi să acorde importanţă sănătăţii", spune Emanuela.

Contracepţia, subiect tabuu

Una dintre cele mai mari provocări căreia a trebuit să-i facă faţă a fost educaţia realizată tinerelor de la ţară în privinţa contracepţiei. "În mediul rural, metodele de prevenţie a sarcinii sunt, şi acum, subiecte tabuu, chiar şi în cazul femeilor căsătorite. Copiii se fac pe bandă rulantă, chiar dacă familiile nu au mijloacele materiale pentru a-i întreţine. Am cooptat, împreună cu medicul de familie, un ONG ai cărui reprezentanţi veneau des în comună pentru a instrui împreună tinerele şi elevele despre contracepţie", spune asistenta medicală. Iar rezultatele nu au întârziat să apară: femeile au călcat din ce în mai des pragul cabinetului întrebând de planningul familial.

După cei doi ani de profesie la ţară, s-a întors în Ploieşti, ca asistent al unui medic de familie din oraş. De aici continuă să îndrume pacienţii spre un mod de viaţă sănătos, dându-le cele mai bune sfaturi, jumătate sufleteşti, jumătate de specialitate şi le supraveghează cu atenţie bolile şi medicaţia. Speră ca, într-o zi, personalul medical din România va ajunge să muncească în condiţii civilizate, iar salariile îi vor convinge să muncească în ţara lor până la pensie.

Nu aţi fost tentată să plecaţi în străinătate?

E.E: Ba da, de foarte multe ori, însă mi-am dat seama că aici este mai multă nevoie de medici şi asistente ca în străinătate, unde sistemul medical este pus la punct. Motivaţia financiară este una meschină.

Ce aţi face dacă aţi fi Ministrul Sănătăţii pentru o zi?

E.E: Aş direcţiona fonduri către spitale şi aş opri toţi absolvenţii de Medicină, aflaţi pe punct de plecare în alte state, în România. Probabil că mai mult de atât nu ar fi posibil.

Ce-i place

Îi place să-şi petreacă timpul liber cu familia, dar mai ales cu fetiţa de trei ani, Maria Talida. Gătitul este o altă îndeletnicire deconectantă pentru Emanuela şi îi place să experimenteze reţete din bucătării dintre cele mai exotice.

Ce nu-i place

Nu-i plac ipohondrii şi are de-a face cu mulţi bolnavi închipuiţi la serviciu. Reţeţa pe care le-o recomandă este sfatul medicului şi nu auto-medicaţia, după ureche sau după ceea ce citesc din cărţi sau de pe internet.

Profil

Născută. 1 august 1981, Ploieşti

Familie. Căsătorită, o fetiţă

Studii. Şcoala sanitară Ploieşti

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite