Portret: Cosmin Neagu convinge tinerii ploieşteni să nu consume droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a fost voluntar timp de opt ani, tânărul s-a angajat în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din Ploieşti, iar de anul acesta şi-a înfiinţat propriul ONG.

Cosmin este un tânăr dedicat activităţilor în care se implică, reuşind, astfel, să ajungă de la statutul de voluntar, la cel de angajat al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Prahova. Ascesiunea lui în domeniu nu a fost însă, uşoară, fiind printre primii voluntari care au acţionat în România.

În anul 2000, pe când avea doar 16 ani, s-a înscris ca voluntar antidrog, alături de alţi nouă tineri, colegi de-ai săi din cadrul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul".

„La început, am fost 24 de voluntari, din diferite şcoli, care eram foarte motivaţi şi uniţi. Mergeam la Centru ca şi cum am fi avut o activitate extraşcolară, aşa cum alţii merg la un club şi practică un sport", spune Cosmin.

Coordonatorul tinerilor

În 2004, el a devenit coordonatorul voluntarilor antidrog din Ploieşti, iar atunci lucrurile au devenit mult mai serioase pentru el. În 2007, timp de două luni, tânărul a lucrat la Comunitatea Terapeutică Antidrog de la Brebu şi a avut câteva experienţe pe care spune că nu le va uita niciodată.

„Prima zi de muncă a fost de fapt o tură de noapte, când am stat cu doi pacienţi şi mi-a fost foarte teamă, tot timpul, că unul dintre ei va intra în sevraj. La un moment dat, chiar a făcut acest lucru, doar că nu a avut reacţii violente, ci doar s-a simţit foarte rău", explică el.

În 2008, fiind scose la concurs două posturi în cadrul Centrului Antidrog de la Ploieşti, Cosmin a decis că este momentul să-şi încerce norocul. Angajarea în cadrul instituţiei a însemnat, pentru el, mai mult decât un vis împlinit. În ceea ce priveşte evoluţia consumului de droguri din municipiu de când a interacţionat cu acest domeniu, tânărul spune că numărul de consumatori, dar şi de persoane asistate de speciliştii centrului este în continuă creştere.

Problemele tinerilor

Acum, părinţii sunt mult mai deschişi în a accepta şi conştientiza problemele copiilor lor, iar pe de altă parte, de când s-au introdus produsele etnobotanice în România, şi tinerii recunosc cu mai multă uşurinţă dacă le folosesc.

Din păcate, însă, media celor care încep să fumeze este în continuă creştere, astfel, dacă elevii din clasele primare aleg ţigările cu tutun, tinerii de liceu le preferă pe cele conţinând substanţe etnobotanice.

O altă problemă majoră remarcată de Cosmin este cea a consumului de alcool, în acest moment neexistând adolescenţi care nu au consumat niciodată alcool, însă şi numărul celor care fac abuz este îngrjorător.

„Sunt foarte mulţi tineri care se consideră doar fumători, chiar dacă ei fumează etnobotanice şi care nu văd pericolul la care se expun. Etnobotanicele deschid drumul către consumul de droguri de mare risc", este de părere Cosmin.

În ianuarie 2010 el a înfiinţat Asociaţia Naţională pentru Tineret şi Iniţiativă Comunitară, împreună cu voluntarii de la Centru şi a demarat o serie de proiecte dedicate elevilor din Ploieşti.

Ce-i place:

Îi place foarte mult ceea ce face însă îşi doreşte întotdeuna să aibă un ţel de realizat, lucru care îl motivează de fiecare dată. Provocările profesionale îl stimulează. Mai are ca hobby fotografia, iar în adolescenţă a practicat fotbal şi atletism.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place cuvântul «prost» şi nici semnificaţia lui. Acest cuvânt dar şi expresia «huo» mi-ar plăcea să fie scoase din vocabularul limbii române, mai ales că nicio altă limbă nu are genul ăsta de manifestare", spune Cosmin.

Întrebări şi răspunsuri

Cum te-ai decis să faci voluntariat?

C.N.: M-am dus ca voluntar antidrog din egoism, pentru că simţeam nevoia să aflu cât mai multe despre acest domeniu dar şi să fac ceva în plus. Prima dată la centru mi s-a părut foarte interesant, mai ales că am învăţat şi noi metode non-formale de psihologie.

Care a fost prima ta activitate?

C.N.: La o lună după ce m-am înscris la voluntar am luat parte la prima mea acţiune de prevenire care a avut loc în Colegiul Naţional „I.L.Caragiale". Pot spune că a fost cea mai grea activitate a mea, pentru că am primit foarte multe întrebări din partea celor peste 40 de tineri prezenţi.

PROFIL

NĂSCUT:

12 iunie 1984, Ploieşti

STUDII:                                                        
Facultatea de Litere şi Ştiinţe, UPG Ploieşti

FAMILIE:
Necăsătorit

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite