Ploieşti: Pentru Iulian Anghel, chitara este crezul său în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian s-a îndrăgostit de la 10 ani de chitară
Iulian s-a îndrăgostit de la 10 ani de chitară

De la vârsta de zece ani s-a îndrăgostit de acest instrument pe care l-a studiat cu multă sârguinţă şi, acum, îl predă copiilor.

Iulian a cântat pentru prima dată la chitară la vârsta de zece ani şi tot atunci s-a decis să studieze acest instrument. A urmat cursuri de chitară la Palatul Culturii, sub îndrumarea profesorului Mitulescu, unde a studiat chitară clasică. La vârsta de 25de ani a susţinut primul recital de chitară clasică, pe scena Filarmonicii „Paul Constantinescu" din Ploieşti, în faţa unui public numeros. Spectacolul a fost un adevărat succes şi realizările profesionale nu au întârziat să apară, rând pe rând.

De la clasic la folk

În anul 2000, Iulian a participat pentru prima dată la Festivalul „Castanilor" organizat la Ploieşti. Alături de doi colegi ai săi, Ionuţ Grigore şi Radu Tudor, Iulian a interpretat muzică folk şi a făcut parte, pentru prima dată, dintr-un grup de folkişti. „Iniţial, la festival am fost cooptaţi să jurizăm la preselecţie, neavând legături cu muzica folk. Însă acolo am ascultat oameni care ne-au făcut să respectm muzica folk, oameni pe care, când i-am auzit cântând, ne-au determinat să concurăm şi noi", spune Iulian.

Prima participare le-a adus băieţilor şi marele premiu al festivalului. Din punctul său de vedere muziva folk este foarte simplă, mult mai uşor de interpretat decât cea clasică, bazată pe un mesaj verbal.

Unul dintre momentele importante din viaţa lui Iulian s-a petrecut în urmă cu mai bine de trei ani. Pentru o perioadă de timp el renunţase să cânte, din motive personale. „Am făcut bine că am revenit la muzică, pentru că simt că am câştigat foarte mult", spune el. De atunci, a urmat o serie de concerte la Sibiu, Sighişoara, Arad, Reghin şi alte oraşe ale ţării, dar şi cooptarea în formaţia de muzică medievală şi renascentistă „Nomen Est Omen", unde s-a alăturat unor tineri talentaţi din Bucureşti. Anul acesta, Iulian a încheiat înregistrările la un nou CD cu muzică clasică pentru chitară, pe care speră să îl lanseze în primăvara lui 2011.

Profesor de chitară

De la elevul Iulian Anghel la profesorul Iulian Anghel nu a fost decât un singur pas. De 15 ani tânărul este profesor de chitară la Palatul Copiilor şi de trei ani predă chitara la Liceul de Artă „Carmen Sylva" din Ploieşti. „Ca profesor mi se pare foarte interesant, îmi place să învăţ de la copiii mei, chiar dacă învăţ de la ei ce să nu fac. Cea mai mare provocare a mea a fost să predau la grădiniţă, unde trebuie să transformi totul în joacă pentru cei mici", adaugă chitaristul.

De unde pasiunea pentru chitară?

Primul om pe care l-am văzut cântând la chitară a fost tata. Nu era chitarist, ştia doar câteva lucruri, însă am început să învăţ de la el, când aveam vreo zece ani. Primele acorduri le-am făcut cu chitara lui.

Cum a fost primul recital?

Prin anii '95 am urcat pentru prima dată pe scenă, unde am susţinut un recital integral, primul din viaţa mea. A durat o oră şi ceva şi, pentru că nu aveam experienţa recitalurilor, am repetat de două-trei ori înainte să intru pe scenă. Când am urcat, eram deja obosit, însă m-am descurcat şi mulţi m-au felicitat pentru curajul meu.

Ce-i place

Adoră să călătorească şi se bucură de vacanţele de vară, pentru a vizita cât mai multe locuri. Una dintre destinaţiile preferate este Sighişoara, însă la fel de mult îi place să ajungă şi la Balcic, un loc unde redescoperă frumuseţea naturii, ori de câte ori îl vizitează.

Ce nu-i place

Sunt destule lucruri care nu îi plac, însă defectele oamenilor pe care nu le suportă sunt neseriozitatea şi superficialitatea. Fiind aspecte umane des întâlnite în viaţa sa de zi cu zi, tânărul spune că a ajuns să tolereze şi persoanele care au astfel de trăsături.

Profil

NĂSCUT: 17 septembrie 1970, Ploieşti

STUDII: Facultatea de Muzică Bucureşti, promoţia 1999

FAMILIE: Este căsătorit

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite