Ploieşti: Pentru Ion Procopie, viaţa are frumuseţea şi viteza unei motociclete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Procopie este posesorul unei frumoase Yamaha Virago 250, motocicleta lui de suflet
Ion Procopie este posesorul unei frumoase Yamaha Virago 250, motocicleta lui de suflet

Pasiunea pentru motoare şi microbul aventurii l-au făcut să schimbe până acum şapte maşini şi patru motociclete.

O călătorie frumoasă şi plină de adrenalină. Aşa poate fi rezumată viaţa ploieşteanului, prin adopţie, Ion Procopie.

Născut în Dâmboviţa, este îndrăgostit iremediabil de Ploieşti, deşi în 1955, când a primit aici repartizare ca tehnician silvic, şi-a propus să stea în Prahova maximum o săptămână.

"Nu aş schimba Ploieştiul pentru nici o localitate din lume, mă simt foarte bine în acest oraş", spune Ion Procopie, cu mai multă patimă, poate, decât un ploieştean get-beget.

Şi-a cumpărat prima motocicletă, un Simson Sport, la 24 de ani, din banii lui.

Au urmat apoi o MZ 175, o MZ 175 şi, de curând, este posesorul unei frumoase Yamaha Virago 250, motocicleta lui de suflet.

Şi, deşi are 73 de ani, nu trec două zile fără să o încalece la un drum de câţiva kilometri. "La câteva zile, mă cuprinde neliniştea şi setea de drum. Mă urc pe motocicletă şi mă răcoresc", explică Ion Procopie. A avut, în timp, şi şapte maşini, numai Dacii, pentru că i se pare normal să fie un consumator al unei mărci din România.

Este nelipsit de la întâlnirile motocicliştilor din Prahova şi de la expoziţiile auto sau de motoare din toată ţara.

Chiar dacă are doi băieţi, pasiunea pentru motoare a transmis-o fiicei lui, Manuela, acum stabilită în Germania.

L-a cunoscut pe Ceauşescu

Cu motocicleta şi soţia, Anişoara, a cutreierat vara trecută întreg litoralul bulgăresc, iar pentru anul acesta are alte planuri mari: Turcia, Elveţia şi Italia.

"Am fost în aproape toată Europa, cu avionul, cu autocarul sau cu maşina. Dar nimic nu se compară cu o excursie pe motocicletă, atunci simţi libertatea adevărată şi adrenalina. Este un sentiment indescriptibil", spune cu patos Ion Procopie.

Şi, deşi pare un aventurier, în viaţa de zi cu zi, este o persoană foarte calculată. A luat totul de la zero, cu mari sacrificii. Când nu a mai avut grija zilei de mâine, a împărţit din prea-plinul său, tuturor. Şi-a ajutat părinţii, copiii şi cei şapte nepoţi atât cât a putut şi mai mult decât i s-a cerut.

Ca tehnician silvicultor, a lucrat în regim semi-militar, în condiţii adeseori grele. Pădurea nu este pentru oricine, iar Ion Procopie ştie mai bine ca oricine ce înseamnă să înoţi prin zăpadă până la brâu zile întregi.

Dar i s-au întâmplat şi lucruri interesante. I-a văzut de foarte multe pe Elena Ceauşescu şi pe "primul vânător al ţării" înainte de 1989. Îşi aduce aminte cum, înaintea unei partide de vânătoare, cuplul prezidenţial s-a plimbat prin pădure, iar Elena i-a pus pe silvicultori să măture o cărare pentru că i se părea murdar cu atâtea frunze şi crenguţe pe jos.

Ori cum Elena a pus să se schimbe numele unui drum forestier, cunoscut din vechime ca Ceauşoaica, în Frumoasa, crezând că este un afront la numele său. I se pare incredibil ce ordine aberante erau obligaţi să execute sub sancţiunea pierderii slujbei.

Întrebări şi răspunsuri

Cum de arătaţi atât de tânăr?

I.P: Faptul că merg atât de des cu motocicleta mă ajută să-mi menţin corpul şi spiritul tânăr. Iar dacă nu iau motocicleta îmi fac timp zilnic pentru puţină mişcare. Iar în fiecare an este obligatorie o vizită la o staţiunea balneo-climaterică de la noi ţară. De la viaţă nu poţi să-ţi doreşti decât sănătate şi înţelegere. Dacă le ai pe acestea, ai totul.

Nu aţi păstrat maşinile şi motocicletele cumpărate în timp?

I.P: Nu sunt colecţionar şi nici nu mă pricep la mecanică. Aşa că, atunci când au dat semne de uzură maşinile şi motocicletele mele, le-am schimbat. Este şi păcat să nu ţii pasul cu timpurile şi tehnologia care îţi oferă mereu mai multe opţiuni.

Ce-i place

Îi plac călătoriile, să dăruiască celor dragi, ordinea şi curăţenia. Meseria i-a deschis apetitul pentru vânat şi pescuit, dar şi pentru petreceri. Cântă, dansează şi îi place să se îmbrace elegant ori în uniforma de silvicultor.

Ce nu-i place

"Niciodată nu mi-au plăcut oamenii care mint şi cărora le este frică să spună adevărul ori oamenii duplicitari", spune Ion Procopie. A făcut multe fapte bune şi i s-a întâmplat să nu i se întoarcă cu aceeaşi monedă, ba chiar cu dispreţ, lucruri care l-au dezamăgit.

Profil

Născut. 27 septembrie 1936

Familie. Căsătorit, trei copii şi şapte nepoţi

Studii. Şcoala medie tehnică militară Pucioasa

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite