Ploieşti: Pârvu George Daniel este de profesie colindător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Daniel Pârvu este colindător de aproape 12 ani
George Daniel Pârvu este colindător de aproape 12 ani

În fiecare an, imediat după 6 decembrie, pentru Dan începe o perioadă foarte aglomerată, cea a mersului cu colindul. Obiceiurile străvechi s-au păstrat foarte bine în satul său natal, Ciorani.

"Bună-dimineaţa", "Sara-i mare", "Steaua", "Colindul", "Pluguleţul" sau "Plugul mare" sunt doar câteva dintre colindele tradiţionale, păstrate exact ca în vechime în câteva sate din Prahova. Atât colindătorii cât şi gazdele se pregătesc din timp pentru aceste evenimente considerate de mare importanţă.

Mersul cu colindul începe de la vârste fragede, aproape imediat după ce copilul poate vorbi şi poate continua până când băieţii se căsătoresc. Şi asta pentru că participarea la unele dintre aceste tradiţii este exclusiv apanajul sexului masculin.

Ca şi Dan, mulţi colindători devin astfel profesionişti cu vechime, ei având şi rolul de a transmite mai departe textele, costumele şi punerea în scenă a obiceiurilor. 

De obicei, corul de colindători păstrează aceeaşi componenţă ani în şir, iar fiecare băiat întruchipează în fiecare an personajul asumat încă de prima dată când a fost la colindat: Irod, mag, înger, ofiţer sau păstor, în cazul colindului cu "Steaua".

Dan, de exemplu, este ofiţer în fiecare an, încă de la 5 ani, când s-au pus "bazele" trupei lui de colindători. Ofiţerul nu este un personaj prea îndrăgit, pentru că el este cel care primeşte ordin de la împăratul Irod să omoare toţi pruncii cu vârste sub 2 ani. "Chiar dacă aş fi vrut să fiu unul dintre magi sau păstorul, cineva trebuia să fie şi ofiţer, aşa că am acceptat", spune Dan.

O lună de pregătiri

 Ca şi ceilalţi copii sau adolescenţi din sat, Dan începe din timp repetiţiile pentru micile scenete, confecţionează obiectele simbolice pentru steaua sau sorcova şi îşi curăţă costumele sau le aduce îmbunătăţiri.

Haina militară pe care o foloseşte pentru a veridicitate rolului de ofiţer a folosit-o şi tatăl său, iar el, probabil, o va da mai departe copiilor săi. Şi celelalte costume ale colegilor - o haină din blană de oaie, un costum tradiţional românesc şi o pelerină din mătase - au îmbrăcat multe generaţii de copii din sat.

Un obiect căruia i se acordă o mare importanţă este Steaua, o structură romboidală din lemn, în centrul căreia este o icoană a Mariei cu Pruncul, împodobită frumos şi foarte colorat cu flori naturale sau artificiale.

Confecţionarea ei este sarcina întregului grup şi începe cu multe zile înainte. Între grupurile de colindători este o adevărată competiţie, fiecare dorind să aibă Steaua cea mai frumoasă.

Zilele următoare se termină ultimele pregătiri pentru Plugul cel Mare, o structură imensă, de obicei un car împodobit cu brazi şi multe flori la care participă întreg satul. Şi Dan are un rol activ în această tradiţie: va merge pe lângă plug, cu un bici în mână, iar în timp ce va trozni din el pentru a alunga toate relele, va ura tuturor un an nou mai bun şi îmbelşugat.

Întrebări şi răspunsuri

Cum este la colindat?

Îmi face mare plăcere să mă scol foarte de dimineaţă, să mă întâlnesc cu ceilalţi băieţi şi să punem la punct ultimele detalii. Apoi să mergem pe uliţe, la casele oamenilor, să-i anunţăm în felul nostru de minunea care s-a întâmplat: Naşterea Domnului. Îmi place că ne privesc cu seriozitate, chiar dacă ştiu că în restul timpului mai facem şi trăznăi.

Te gândeşti că peste ceva vreme nu vei mai merge cu colindul?

Deja am 17 ani, mai am puţin timp, doar patru sau cinci ierni. Dar îi voi învăţa pe fraţii mei mai mici toate obiceiurile şi îmi va face mare plăcere să primesc şi eu colindători, să trec de cealaltă parte a baricadei, a celor care primesc urările.

Ce-i place

Dan are preocupări specifice vârstei lui: îi place muzica modernă, să meargă la discotecă şi să se întâlnească cu prietenii. Toate acestea nu sunt însă incompatibile cu respectul aproape sfânt pentru tradiţiile româneşti.

Ce nu-i place

Nu-i plac colindătorii de la oraş care sacrifică din obiceiuri pentru interese financiare. Spune că unii dintre ei nu ştiu textele sau nu au în grup toate personajele pe care le presupune "Steaua" sau „Capra".

Profil

Născut. 14 ianuarie 1992

Studii. Elev în clasa a XI-a la Grupul Şcolar Valea Călugărească

Familie. Are trei fraţi.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite