Ploieşti: Pământul le “fuge” de sub case

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploiesti: In localitatea Bertea, pământul înaintează un metru la fiecare 48 de ore
Ploiesti: In localitatea Bertea, pământul înaintează un metru la fiecare 48 de ore

Din cauza alunecărilor de teren, mai multe gospodării din localitatea prahoveană Bertea sunt în pericol de prăbuşire. Peste o sută de familii sunt izolate de restul lumii. Oamenii privesc cu groază cum pământul se surpă în apropierea caselor.

Pentru sute de localnici din comuna prahoveană Bertea, dealul situat în aproapierea gospodăriilor lor le-a devenit cel mai aprig duşman. De acolo au pornit alunecările de teren care i-au izolat de restul lumii.

Oamenii sunt disperaţi ca nu cumva pământul să le fugă de sub case, lăsându-i fără adăpost, în plină iarnă. Patru familii şi-au pregătit deja bagajele în eventualitatea în care s-ar impune evacuarea lor din zonă.

De aceea şi-au pus semne în dreptul porţilor pentru a vedea cu cât înaintează valul de pământ. “Parcă e un blestem, am rămas şi fără energie electrică. Aprindem lumânarea să facem lumină şi ne rugăm la Dumnezeu să ne scape de necazul asta”, a spus Sanda, o localnică din Bertea.

“Ne este teamă că dacă ne îmbolnăvim, ambulanţa nu va avea cum să ajungă la noi. Nu au pe unde să treacă, şi nici pompierii, dacă ne iau foc gospodăriile. E dezastru pe drumul asta care trece pe la noi, e plin de pământ. Îl putem traversa numai la pas, printre grămezi de pietre. E o imagine care ne aminteşte de război”, a spus, cu lacrimi în ochi Mioara Ion, o pensionară care locuieşte în zona izolată de alunecările de teren.

“ În zonă au mai fost probleme de acest gen. Cu ceva timp în urmă am evacuat patru familii şi le-am construit patru case în alt loc, ferit de alunecările de teren”, a declarat Ion Petcu, primarul din Bertea.
 
Pământul o ia la vale
În urmă cu patru zile, din cauza precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, în punctul Rujoiu-Motoraş, pe versantul dealului Măciuca, s-au produs alunecări de teren, pe o lungime de aproximativ doi kilometri şi o lăţime de 100 de metri. Pământul a blocat Drumul Judeţean 101T, care trece prin localitate.

“Pământul a trecut peste zidul de oprire şi a blocat drumul. Situaţia este oricum sub control”, a declarat Mihai Condrescu, purtător de cuvânt la Prefectura Prahova. Echipe de specialişti au fost prezente ieri, la faţa locului, pentru a evalua gravitatea situaţiei. 

Iar constatările lor sunt alarmante: pământul înaintează un metru la fiecare 48 de ore. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova este pregătit oricând să intervină pentru evacuarea localnicilor.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite