Ploieşti: Obiecte vechi de mii de ani în singurul magazin de antichităţi din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Tudorache îşi dă seama imediat de valoarea unui obiect vechi
Andrei Tudorache îşi dă seama imediat de valoarea unui obiect vechi

Ploieştenii cumpără mici cadouri pentru cei dragi şi îi cer sfatul lui Andrei Tudorache despre importanţa unor diverse obiecte vechi pe care le deţin.

Andrei Tudorache deţine singurul magazin de antichităţi din Ploieşti, care este situat lângă Teatrul „Toma Caragiu”. Totul a pornit pe când avea zece ani. A început să colecţioneze iniţial timbre şi acum a ajuns să deţină zeci de colecţii dintre cele mai diverse. Bărbatul colecţionează de la ceasuri, insigne, bibelouri, fotografii autentice cu personalităţi şi tablouri până la cărţi religioase şi arme albe. Cel mai vechi obiect pe care îl are în magazin este un topor celtic de acum 4000 de ani.

„Acest obiect l-am cumpărat cu mulţi ani în urmă. Am o mare plăcere să colecţionez obiecte rare care au o însemnătate istorică şi culturală deosebită. Pentru mine, valoarea acestora nu se măsoară în bani, nu mă gândesc niciodată în termeni pecuniari atunci când achiziţionez un obiect pentru a-mi mări colecţia”. Însă, din cauza spaţiului destul de restrâns pe care îl are la dispoziţie, bărbatul şi-a expus doar 10% din colecţia pe care o are acasă şi din cauza căreia hoţii i-au călcat deja casa de două ori.

A lucrat la un mare magazin de antichităţi din Viena

Andrei Tudorache spune că este plăcut impresionat atunci când se întâmplă să colecţioneze un obiect aparent fără o semnificaţie deosebită şi după o perioadă de timp îşi dă seama de importanţa acestuia. „Acum câţiva ani am cumpărat câteva schiţe de la o persoană, iar ulterior am descoperit că desenele apaţineau lui Rudolf Schweitzer-Cumpăna, un mare pictor şi grafician român. Andrei Tudorache se mândreşte cu faptul că a fost angajatul unuia dintre cele mai mari magazine de antichităţi din Viena pentru estimări şi restaurări în domeniul ceasurilor.

Deşi toate obiectele din magazin sunt autentice, ploieştenii nu se înghesuie să le cumpere. “Sunt puţini cei care cumperă un obiect vechi. În general, e vorba de persoane care vor să facă mici cadouri celor dragi”. Mai mulţi sunt cei care vin la magazin să îi solicite bărbatului informaţii despre valoarea unor obiecte pe care le deţin.

Preţuri antichităţi

Preţurile obiectelelor pe care Andrei Tudorache le are în magazin pornesc de la câteva zeci de lei până la mii de lei. Un ceas de mână costă între 30 şi 300 de lei, un bibelou între 50 şi 200 de lei, un set de pahare gravate manual între 150 şi 200 de lei, iar un aparat foto între 15 şi 30 de lei. Cele mai scumpe sunt tablourile care, în funcţie de autorul căruia îi aparţin pot ajunge până la câteva mii de lei.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite