Ploieşti: Obiceiuri străvechi în prima zi de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiţia spune că în dimineaţa primei zile de Paşte e bine să ne spălăm după un anumit ritual. Se pun într-un lighean un ou roşu şi o monedă de argint apoi se toarnă apă din fântână. În unele zone, în lighean se pune şi o crenguţă de busuioc. Bătrânii spun că aceast obicei te fereşte de boli.

În această zi, nici ouăle nu se ciocnesc la întâmplare. Conform tradiţiei, persoana mai în vârstă, de obicei bărbatul, ciocneşte primul în timp ce rosteşte "Hristos a Înviat!", informează realitatea.net.

În popor se crede că dacă te rătăceşti în pădure şi-ţi aminteşti cu cine ai ciocnit primul oul de Paşte vei găsi imediat drumul de întoarcere.

Totodată, credinţa populară spune că cei care ciocnesc ouă în această zi se vor întâlni pe lumea cealaltă. Fericiţi vor fi şi cei care descoperă un ou cu două gălbenuşuri, semn că se vor căsători în curând.

Potrivit realitatea.net, se spune că cine moare în ziua de Paşte sau în Săptămâna Luminată merge direct în Rai. Şi asta pentru că în această zi uşile Raiului sunt deschise, iar ale iadului închise. Pe de altă parte, cel care se naşte în această zi va avea noroc toată viaţa.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite