Ploieşti: Oaspeţii străini care vizitează ambasadele se vor delecta cu trei vinuri prahovene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii au ales două vinuri roşii şi unul alb, care au fost degustate şi apreciate de specialişti români şi francezi.

Reprezentanţii Direcţiei Comunicare din cadrul MAE nu au fost dispuşi să ofere foarte multe informaţii referitoare la achiziţia vinului. Ei au refuzat să nominalizeze vinurile desemnate câştigătoare. Ei au precizat, însă, că „La această dată MAE nu are încă un buget aprobat pentru 2010, aşa încât nu suntem în măsură să precizăm suma alocată pentru achiziţia de vinuri pentru anul 2010“

 Vin de colecţie

Princiar este un vin obţinut din struguri stafidiţi, recoltaţi toamna târziu, în luna noiembrie. Acumularea mare de zaharuri a făcut ca Princiar să aibă un potenţial alcoolic ridicat, de peste 15%, mult peste media celorlaltor vinuri. Acesta este un vin de colecţie şi face parte dintr-un lot limitat, care a fost produs respectând noile tehnologii de vinificaţie.

„Vinul are minimum trei ani vechime şi este 100% românesc, reprezentând mândria vinurilor autohtone. Avem 45 de hectare de Fetească neagră, dintre care 10% din suprafaţă este selecţionată pentru Princiar. Facem o selecţie atentă a strugurilor în vie şi renunţăm la cantitate în favoarea calităţii“, ne-a declarat Virgil Mândru, preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Tohani SA.

 Licori rare

Brandul Origini al firmei Budureasca este un vin roşu, sec, cu o concentraţie de 13,5% alcool. „Vinul este destul de corpolent şi se asortează foarte bine cu o mâncare picantă, în special cu carne roşie“, ne-a spus Mihai Ion, directorul de vânzări şi distribuţie la SC Budureasca SRL.

Pe lângă cele două vinuri roşii, invitaţii diplomaţilor români se vor putea delecta şi cu o Fetească albă, produsă în podgoria Dealu Mare Urlaţi. „Este un vin autohton din 2006, sec, cu o tărie de 12,2%. Avem aproximativ 20 de hectare cultivate cu struguri, din care fabricăm Fetească albă“, ne-a spus Adrian Rădulescu, proprietarul SC Domeniile Dealu Mare Urlaţi. Acesta a mai precizat că Feteasca albă poate fi consumată după peşte, pui, curcan şi paste.

 Brandul Origini, care aparţine firmei Budureasca, poate fi găsit doar în anumite restaurante şi magazine de specialitate, la un preţ de aproximativ 60 de lei. Tohani – Fetească Neagră Princiar costă în magazine 25 de lei sticla de 0,75 l, iar Dealu Mare – Fetească Albă, 24 de lei.

Licori alese pe sprânceană

Vinurile prahovene selecţionate sunt: Tohani – Fetească Neagră Princiar, Budureasca – Fetească Neagră şi Dealu Mare – Fetească Albă. Degustarea a avut loc în cursul lunii decembrie. Două comisii a câte cinci membri fiecare, dintre care doi de la Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), un diplomat MAE, un reprezentant al Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti şi un membru al Clubului Presă de Vin au degustat vinurile prezentate.

Au fost degustate 32 de probe de vin alb şi 35 de probe de vin roşu, care au fost notate în funcţie de aspect, gust şi miros.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite