Ploieşti: Oana Ghionoiu militează pentru drepturile animalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A înfiinţat în Colegiul „Nichita Stănescu", unde este profesoară de informatică, comisia „S.O.S. Animalele Comunitare", un proiect educativ, prin care elevii sunt învăţaţi să ocrotească patrupedele fără stăpân.

Are 34 de ani, şi este profesoară de informatică la Colegiul „Nichita Stănescu" din Ploieşti. Este dedicată muncii sale la catedră şi este mândră de rezultatele foarte bune ale elevilor săi, la materia pe care o predă.

„Am încredere în noile generaţii de elevi. Ei ne pot scoate din situaţia în carese află ţara noastră. Gândesc lucrurile altfel, au o altă viziune asupra vieţii, sunt îndrăzneţi şi competitivi. Mulţi dintre elevii mei au făcut cinste şcolii, prin participarea la concursuri de informatică, la care au obţinut premii importante. Pe lângă ceea ce-i învăţ la ore, vreau să-i deprind şi cu activităţile extraşcolare, ca să dea o altă importanţă vieţii lor. Vreau să-i determin să facă ceva pentru comunitatea din care fac parte", susţine Oana Ghionoiu.

Hrăneşte câinii de la Bucov

În urmă cu aproape doi ani, profesoara a demarat un proiect de educaţie în şcoli, intitulat „S.O.S. Animalele Comunitare", primul de acest gen din instituţiile de învăţământ preuniversitar din Ploieşti.

„În Declaraţia Universală a Drepturilor Animalelor, proclamată la Paris, la sediul UNESCO, în anul 1978, este specificat la art.10 că «Educaţia şi instruirea publică încă din copilărie trebuie să conducă omul la observarea, întelegerea şi respectarea animalelor». De aceea am înfiinţat această comisie", susţine tânăra.

Prin acţiunile sale de voluntariat, Oana a reuşit să dea spre adopţie mai mulţi câini şi pisici fără stăpân. În fiecare lună, profesoara de informatică împreună cu elevii săi merge la adăpostul de câini comunitari de la Bucov pentru a hrăni animalele adunate de pe străzi. Ea îşi doreşte ca autorităţile locale să ajute asociaţiile de protecţie a animalelor.

„Este lăudabil faptul că măcar încearcă să facă un bine. Au fost organizate acele acţiuni de adopţie, lucru care ar trebui făcut nu doar o dată, ci în fiecare lună. Sunt mulţi oameni care vor să facă bine. Am reuşit mereu să strângem fonduri din sponsorizări pentru a face rost de mâncare pentru căţeii de la Bucov. Nu este o soluţie să-i omorâm prin eutanasiere şi nici să-i chinuim, ci să avem grijă să nu se mai înmulţească, castrându-i. Astfel de acţiuni, de hrănire a acestor animale, sunt organizate nu doar de elevii noştri, ci şi de cei care învaţă la Colegiul Naţional «Alexandru Ioan Cuza» şi la liceul din Plopeni", spune cadrul didactic. Din Comisia „S.O.S Animalel Comunitare", pe care acesta o conduce, fac parte peste 100 de elevi.

Întrebări şi răspunsuri

Ce acţiuni veţi mai organiza?

Ne bucură foarte tare faptul că reprezentanţii de la Vier Pfoten vor reîncepe acţiunea de sterilizarea câinilor hoinari. Am discutat cu elevii mei şi ne-am hotărât să fim voluntari şi noi, să mergem la adăpostul de la Bucov pentru a-i ajuta pe medicii veterinari de la acestă asociaţie de protecţie a animalelor.

Ce mesaj aveţi de transmis autorităţilor locale?

Comisia pe care am înfiinţat-o îşi propune să promoveze legile 205/2004 şi 9/2008, în rândul elevilor şi în rândul comunităţii. Susţinem politica de înapoiere a câinilor sterilizaţi şi vaccinaţi în comunitatea de care aparţin, cu excepţia acelora care prezintă agresivitate. Avem mare nevoie de ajutorul autorităţilor locale.

Ce-i place

Oanei Ghionoiu îi place să facă sport. Ea spune că o relaxează plimbările în aer liber. Când are timp liber citeşte cărţi de literatură.

Ce nu-i place

„Nu-mi place răutatea oamenilor, şi mă refer la invidie, ignoranţă, falsitate şi minciună. Vreau să trăiesc într-o societate corectă", susţine profesoara de informatică.

Profil

Născută

20 iulie 1976, Ploieşti

Studii

Facultatea de Automatică UPG Ploieşti

Familie

Căsătorită

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite