Ploieşti: Nicolae Paraschivescu este la curent cu toate ştirile din ziare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost revoluţionar, a lucrat la telecomunicaţii CFR, în construcţii şi ca taximetrist, iar acum vinde ziare ploieştenilor de toate vârstele.

Spune cu mâna pe inimă că ceea ce face acum i se potriveşte ca o mănuşă. Vinde sute de ziare, zilnic, celor care vor să fie în permanent contact cu realitatea. Munca sa de chioşcar presupune însă şi abilitatea de a comunica cu oamenii. Este carismatic şi declară că este un adevărat colecţionar de bancuri.

"Îmi place tare mult ceea ce fac. Acasă mă plictiseam. Îmi doream un serviciu care să mă scoată din monotonie. În calitate de vânzător de ziare am posibilitatea să citesc tot ce apare pe piaţă, de la politică, articole cu caracter social şi cele de fapt divers. Întotdeauna vând cu zâmbetul pe buze. Le vorbesc frumos oamenilor şi am o relaţie special cu cei mai mulţi clienţi de-ai mei", susţine Nicolae Paraschivescu.

"Femeile iubesc tabloidele"

În fiecare zi, de la ora 7.00, Nicolae este la serviciu. Îşi pune în ordine ziarele şi revistele pe care le primeşte de la distribuitori, se aşează confortabil pe scaun, şi îşi aşteaptă clienţii. Şi ca totul să fie perfect la locul de muncă, în spaţiul mic în care trebuie să-şi desfăşoare activitatea, ploieşteanul dă drumul la radio şi ascultă muzica sa preferată- a anilor 70-80.

Se mândreşte cu faptul că nu munceşte pentru bani cât pentru a cunoaşte cât mai mulţi oameni şi a le asculta păsurile. Este prieten cu toţi chioşcarii din zona Nord - Complexul Mare.

"Cei mai mulţi clienţi cumpără ziare de dimineaţă. Femeile, indiferent de vârstă, sunt înnebunite după tabloide şi reviste de modă, iar bărbaţii citesc publicaţii cu profil sportiv. Toată lumea aleargă după subiecte de scandal, fie că este vorba despre infidelităţi, divorţuri, şi bătăi în stradă. Pot spune că Click-ul este preferatul toturor. La fel şi ziarul "Adevărul", însoţit de cărţile şi albumele de colecţie. Marele beneficiu este că omul îşi poate achiziţiona cărţi valoroase la preţuri mult mai mici decât în librării. De exemplu, eu mi-am cumpărat tot ce a apărut din colecţia Jules Verne. Pe toate aceste cărţi oamenii vin zilnic la chioşc", a mai spus Nicolae.

Ştie cam tot ce se întâmplă în ţară referitor la  criza economică. Susţine că îi place politica, însă nu şi politicienii.

"La Revoluţie m-am întâlnit cu Ion Iliescu. Era singur pe stradă, iar eu trebuia să legitimez oameni. Părea un om ca oricare altul. Cred că la televizor orice persoană se transform. Sunt la curent nu doar cu ştirile din ziare ci şi cu cele de la televizor, mai ales seara, când mă aflu în sânul familiei", explică chioşcarul.

Ce-i place

Nicolae Paraschivescu spune că nu scapă niciun concert important al trupelor cu renume în muzică. A îngroşat rândurile publicului la spectacolul oferit de AC CD şi Scorpions, pe care le consideră cele mai "tari" formaţii de muzică rock.

Ce nu-i place

"Nu-mi place răutatea inutilă şi faptul că sunt mulţi oameni care nu sunt în stare să se bucure pentru binele altora, pentru reuşita celor din jurul lor. Invidia şi minciuna sunt  defecte ale acestei societăţi", consider Nicolae.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă aţi da timpul înapoi, ce alegeri aţi face în viaţă?

"Îmi pare tare rău că nu m-am făcut marinar, aşa cum a fost tatăl meu. Aş fi văzut lumea întreagă, mai ales că îmi place atât de mult spiritual de aventură şi călătoriile. În tinereţe îmi plăcea să urc pe munte, în sălbăticie. Nu aveam teamă de nimic"

Cum trăiţi criza economică?

"Cred că totul a pornit de acum 15 ani. De atunci am început să ne ducem în jos, treptat treptat. Noi am trăit din împrumuturi bancare. Sunt nemulţumit că pierd 200 de lei la pensie, însă nu disper. Vreau să cred că o să vină şi vremuri mai bune măcar pentru copiii şi nepoţii noştri"

Profil

Născut

27 aprilie 1954, la Mizil

Studii

Liceul "Nichita Stănescu" Ploieşti

Familie

 Căsătorit, are 2 copii

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite