Ploieşti: Nicolae Cantemir, ospătarul care l-a servit pe Nicu Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Cantemir are în administrare două pensiuni
Nicolae Cantemir are în administrare două pensiuni

A început să lucreze ca ajutor de ospătar pe vremea când era un copil şi după zeci de ani de muncă a reuşit să aibă propria lui afacere.

A lucrat încă de la 14 ani ca ajutor de ospătar la Popasul Româneşti. “Mi-aduc aminte că dimineaţa mă duceam la şcoală şi după ce terminam cursurile, la serviciu. Era foarte greu pe vremea aceea, dar trebuia să muncesc ca să mă întreţin şi să reuşesc să fac ceva în viaţă. Era foarte mult de lucru atunci, toată lumea îşi permitea să meargă să ia masa în oraş”, spune Nicolae. Erau zile când descărca şi încărca câte 800 de sticle de bere pe zi, dar acest lucru nu l-a făcut să renunţe, ci din contră l-a ambiţionat să meargă mai departe. După ce a terminat Şcoala profesională a fost angajat ca ospătar la acelaşi local şi a participat la numeroase competiţii. În 1987 a ieşit pe primul loc la concursul naţional pe meserii.

Se ocupă de două pensiuni

Fiind unul dintre cei mai buni ospătari, Nicolae a fost ales pentru a servi diferite personalităţi ale vremii. “L-am servit şi pe Nicu Ceauşescu, pe fraţii lui Ceauşescu, la diferitele mese pe care le organizau la Cheia, la Seciu, ne luau peste tot. Când participam la astfel de evenimente, nu făceam decât să servim şi să debarasăm mesele, nu intram în vorbă cu invitaţii, totul mergea ca pe bandă rulantă”, spune Nicolae.

În 1994 şi-a cumpărat un teren la Româneşti şi până în 2000 şi-a ridicat o casă unde acum stă împreună cu familia. În 1995 şi-a deschis un magazin alimentar în Ploieşti, iar în 2003 un aprozar căruia i-a mers foarte bine. “Mă trezeam de dimineaţă, mă duceam să iau marfă de la Pucheni, iar la ora 7.00 eram înapoi în localitate. Nu a fost uşor, însă dacă nu munceşti, nu îţi dă nimeni”. Deşi avea propria afacere, Nicolae nu a renunţat nici la profesia de bază, între timp fiind promovat şef de sală. “Mergeam de dimineaţă la serviciu, stăteam până la 2 noaptea, iar a doua zi o luam de la capăt. Sămbăta şi duminica erau nunţi şi stăteam până târziu, după care începeam săptămâna obişnuită de lucru”.

 Are clienţi din toată ţara

Pentru tot ce a realizat până acum, Nicolae îi este recunoscutăr fostului său şef, Călin Gheorghe, care spune că l-a ajutat foarte mult. În 2001 şi-a deschis propria pensiune, iar la puţin timp după aceea a plecat şi de la popasul de la Româneşti pentru a avea timp să se ocupe de afacere. “Lucrurile au mers bine, am avut clienţi şi am reuşit să deschid şi o a doua pensiune nu după mult timp. Am clienţi din toată ţara, din Timişoara, Bacău, Baia Mare. Firmele care desfăşoară diferite activităţi în Bucureşti preferă să îi cazeze pe muncitori la mine şi să le plătească şi drumul, decât să îi ducă la un hotel în Bucureşti”.

 ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce vi s-a părut cel mai greu până acum?

Cel mai greu este să suportăm toate controalele care vin de la diferite instituţii. Statul nu te ajută cu nimic. Ştie doar să îţi ia taxe şi impozite.

 Ce planuri de viitor aveţi?

În primul rând vreau să am grijă de sănătatea mea pentru că nu stau foarte bine la capitolul acesta. Şi după aceea, îmi doresc să îmi fac o pensiune lângă Piatra Craiului. Totodată, vreau să iau în folosinţă Căminul Cultural de la Româneşti, să îl renovez, şi să le dau oamenilor săraci din localitate câte o masă caldă pe zi.

 Ce este cel mai important pentru a reuşi într-o afacere?

Calitatea şi preţul sunt esenţiale. Dacă ţii la preţ chiar dacă tu nu ai clienţi, este o mare greşeală. Eu sunt dispus să fac reduceri decât să rămân cu camerele neînchiriate.

 CE-I PLACE

“Îmi place să mă plimb, să joc fotbal, tenis, în general îmi plac toate sporturile. Îmi place să merg cu familia la mare şi aş dori să ajut cât mai mulţi oameni din jurul meu”.

CE NU-I PLACE

“Nu-mi plac ura, duşmănia şi sărăcia. Nu-mi place să cheltuiesc bani fără rost şi nu-mi place ca oamenii să iasă din cuvântul meu”.

PROFIL

Născut
31 ianuarie 1966, Româneşti

Profesie: ospătar barman

Studii
Şcoala Profesională de ospătar-bucătar

Familie
căsătorit, doi copii

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite