Ploieşti: Nelu Stan, 40 de ani dedicaţi activităţilor artistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primii 20 de ani de carieră a fost directorul Palatului Culturii şi a reuşit să obţină rezultate preformante cu două ansambluri ale acestuia, iar următorii 20 de ani a avut grijă să păstreze şi să facă renumită opera lui Nichita Stănescu

În 1960, Nelu a fost ales să conducă Palatul Cuturii, fiind „racolat" din sistemul de învăţământ, pe când era profesor de limba română şi directorul Şcolii Generale din Râfov. Timp de 21 de ani a condus Palatul Cuturii din Ploieşti iar prima sa misiune dificilă a fost să refacă corala acestuia, care era destrămată.

A adus unul dintre cei mai buni dirijori ai momentului, Gheorghe Ionescu şi împreună au muncit timp de un an de zile pentru a reface corala.

Au reuşit, cu mari eforturi, să realizeze un cor în care au evoluat oameni talentaţi, adevăraţi profesionşti, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Imediat după relansare corala a susţinut primul spectatol, iar apoi, an de an, a participat la festivaluri renumite din ţară dar şi din străinătate.

La concursurile din ţară Corala „Paul Constantinescu" a obţinut numai locurile fruntaşe, iar cea mai mare realizare, premiul care a fost ca o confirmare a muncii de ani de zile, a fost cel câştigat de cântăreţi la Renzo.

Cântăreţ la ansamblu

Tot în perioada în care a fost director, Nelu a făcut mari eforturi de a câştiga şi reputaţia Ansamblului Folcoric „Prahova" al Palatului Culturii.

Aici l-a adus coregraf pe maestru Dumitru Pârvu şi împreună au reuşit să realizeze un ansamblu puternic, cu 12 perechi de dansatori, interpreţi, un taraf şi acompaniament muzical profesionist.

Alături de corală şi de ansamblu, Nelu a călătorit de-a lungul lumii, a participat la 30 de turnee în Italia, dar a fost şi în Franţa, Iralnda şi în toate ţările din Răsăritul Europei.

 „Mergeam în calitate de solist vocal, iar de fiecare dată, la fiecare festival cântam şi o piesă în limba ţării respective, fie din folclorul românesc, fie din folclorul ţării", spune Nelu Stan.

În paralel, el a înfiinţat la Palatul Culturii şi „Clubul de la ora 6", care cuprindea un club de jazz, unul de fotografie, un cenaclu literar, un club de brigde, dar coordona şi Universitatea Populară.

20 de ani în sluja poeziei

Poezia este o mare pasiune pentru Nelu Stan, de aceea a fost bucuros să accepte, în 1981 postul de şef de secţie a Casei memoriale „Nichita Stănescu" din Ploieşti.

Aici a cunoscut multe dintre rudele apropiate poetului, a adunat multe obiecte care au aparţinut lui Nichita şi a organizat numeroase activităţi artistice pentru a cinsti memoria geniului ploieştean.

Pentru implicarea sa cu trup şi suflet, la un concurs al caselor memoariale, casa lui Nichita a primit medalia de cea mai bună Casă memorială, însă, aceasta nu este prima disticţie primită de Nelu, care pentru tot ceea ce a făcut la Palatul Cuturii, a fost recompensat cu un premiu similar.

În prezent, fostul director este coordonatorul activităţilor artistice organizate de Clubul Pensionarilor, şi, deşi nu-i place deloc cuvântul pensionar, este bucuros că poate oferi vârstinicilor ceva mai mult decât alinare, anume câteva clipe de bucurie în compania unor artişti consacraţi. De asemenea, Nelu este unul dintre cei mai buni recitatori, fiind frecvent invitat la evenimentele culturale pentru a recita versuri.

Întrebări şi răspunsuri

Ce se întâmplă acum cu cluburile înfiinţate de dumneavoastră?

N.S.: Multe dintre activităţile derulate de mine sunt acum cu succes continuate de Casa de Cultură a municipiului Ploieşti, iar Clubul de jazz a fost preluat de Fundaţia Jazz Forum 03, condus de directorul teatrului ploieştean, Lucian Sabados.

Cu ce personalităţi aţi interacţionat?

N.S.: La Cenaclul pe care l-am condus i-am cunoscut pe Marin Preda, pe tinerii Dinescu şi Păunescu, pe Ana Blandiana, Zaharia Stancu şi mulţi aţi oameni deosebiţi. Întâlnirile acestui cenaclu sunt şi acum continuate de seratele Casei de Cultură.

Ce-i place:

Nelu Stan iubeşte poezia şi muzica, dar cel mai mult îi plac baclavalele făcute de soţia sa Steluţa. De asemenea îi plac foarte mult călătoriile şi este fericit că prin natura profesiei sale a reuşit să vadă foarte multe tărâmuri îndepărtate.

Ce nu-i place:

Nu îi plac minciuna şi hoţia, mai ales atunci când vine vorba de politică, de asemenea nu îi plac promisiunile nerespectate de politicieni şi preferă să ştie întotdeauna adevărul.

Profil

NĂSCUT:

2 octombrie 1934, Ploieşti

STUDII:

Facultatea de Limba şi Literatura Română, Bucureşti


FAMILIE:
Căsătorit, are o fată

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite