Ploieşti: Muzeul de la Bucov deţine piese foarte rare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mare parte dintre exponate au aparţinut familiei şi au fost donate de nora lui Constantin Stere şi pot fi văzute la muzeul care îi poartă numele marelui patriot român şi fiului acestuia, Ion, care a fost inaugurat în această dimineaţă în parcul din Bucov.

Piesa de rezistenţă a Muzeului „Constantin şi Ion Stere", secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, care a fost inaugurat astăzi, în pacrul cu acelaşi nume, din localitatea Bucov, este un taler votiv.

Acesta, înfăţişează portretul Domnitorului Alexandru Moruzi şi are un diametru de 46,5 centrimetri, fiind realizat într-un atelier din Ţara Românescă în 1799.

Talerul este fabricat din argint ciocănit, cizelat, gravat şi aurit, fiind o piesă importantă prin raritatea sa ca vestigiu al domniei lui Alexandru Moruzi dar şi ca o mărturie a artei arigintăriei la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Piesa este amplasată în sufrageria casei memoriale şi a fost donată de nora lui Constantin Stere, Suzana Simona Stere Paleologul, care în prezent trăieşte la Paris.

Urnă decorativă

Un alt exponat extrem de valoros este un vas de urnă cu capac, care are înălţimea de 28 de centrimetri şi diametrul de 14,5 centimetri, Manufactură de Paris din secolul XVIII. Vasul este fabricat din porţelan pictat policrom, aurit cu montatură de bronz aurit de asemenea, iar marca de atelier a fost postată în partea interioară a bazei în albastru de cobalt.

Urna nu a fost niciodată folosită pentru depozitarea cenuşei vreunui membru din familie ci avea, în casa lui Constantin Stere, un rol decorativ.

Astăzi ea este amplasată în vitrina din sufragerie, acolo unde vizitatorii mai pot admira şi alte piese valoroase ale colecţiei. Una din sălile expoziţionale cu o mare încărcătură emoţională este dormitorul matrimonial, care seamănă cu o încăpere încă folosită de stăpânii casei.

Pe unul dintre pereţii dormitorului este aşezată icoana Sfântului Grigore care are ferecătură de argint şi este, donată de Suzana Stere.

Pereţii sunt decoraţi cu lucrări de pictură originale, ale unor artişti renumiţi ai epocii, care sunt montate în rame de argint. Aici, mobilierul este confecţionat din lemn alb, iar pe pat este aşezată o cuvertură croşetată manual, din macrame.

Amintiri care nu mor

„Reconstituirea interioară a casei s-a făcut cu sprijunul doamnei Viorica şi a domnului Mircea Ionescu-Quintus, care este nepotul Anei Stere şi care îşi petrecea toate verile în conacul de la Bucov. Printre altele, domnul Quintus şi-a amintit că pe biroul lui Constantin Stere era o fotografie a Gretei Garbo iar noi am căutat o fotografie a artistei şi am poziţionat-o pe birou, în locul în care dânsu şi-o amintea", explică dr.Lia Voicu directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Domeniul din Bucov, în care a fost conservată şi această casă, a fost donat de Suzana Stere Paleologu, nora lui Constantin. Ea a mai dăruit muzeului prahovean şi o importantă colecţie de obiecte aparţinând familiei, care au fost aduse de la Paris, unde descendenta familiei Stere locuieşte în prezent.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite