Ploieşti: Mihaela Catana „vede” bolile din sângele prahovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Catana lucreaza de 15 ani la Centru de Transfuzii din Ploiesti
Mihaela Catana lucreaza de 15 ani la Centru de Transfuzii din Ploiesti

Mihaela Catana este biolog-laborant la Centrul de Transfuzie Sanguină Prahova.  Ea este cea care analizează sângele donatorilor pentru a stabili dacă aceştia suferă sau nu de boli transmisibile.

Ploieşteanca are 15 ani vechime în cadrul instituţiei medicale. „Nu mă văd făcând altceva. Iubesc biologia şi tot ce înseamnă studiul organismelor vii. Sunt pasionată de acest domeniu încă din copilărie. În liceu nu mi-a scăpat vreo olimpiadă  şi pot spune că efortul de învăţa cât mai mult mi-a fost răsplătit cu premii şi menţiuni la fazele naţionale. Era şi normal să urmez o facultate de profil", povesteşte  femeia biolog.

Mihaela Catană stabileşte dacă sângele prelevat de la donatori poate fi folosit pentru salvarea unor vieţi. „Avem truse de determinare a virusului Hepatitei B şi C, HIV, sifilis şi HTLV, acesta din urmă reprezentând un virus care dă o formă de leucemie. Punem serul, reactivul şi aşteptăm rezultatul. Aparent pare simplu, însă avem o responsabilitate uriaşă. Sângele nu îl analizăm cât este cald. Înainte îl centrifugăm", spune angajata Centrului de Trasfuzie Sanguină din Ploieşti.

Ea spune donatorilor de ce suferă

Femeia spune că cea mai grea parte a muncii sale este momentul în care trebuie să comunice donatorilor rezultatul analizelor. „Nu este uşor să spui oamenilor că au Hepatita C sau HIV. Este dificil, dureros, dar munca asta pot spune că ne-a călit. Facem tot posibilul să nu punem la suflet. Îi ajutăm îndrumându-i către spitalele unde pot urma tratamente pentru suferinţele lor. Bineînţeles, avem şi consilieri care stau de vorbă cu ei. Nu de puţine ori am descoperit că oameni aparent sănătoşi aveau mari probleme de sănătate", susţine Mihaela.

Ea mai spune că, în general, donatorii care provin din mediul urban sunt mai bolnavi decât cei de la ţară. „Am avut o mare bucurie când m-a oprit pe stradă o tânără din Ploieşti căreia i-am descoperit că suferă de hepatita C. Femeia s-a tratat din timp, a urmat un tratament foarte bun şi acum se simte mult mai bine. Mi-a mulţumit că am ajutat-o", mai spune biologul.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de importantă este donarea benevolă de sânge?

Vedem cu adevărat ce presupune acest lucru abia când persoane dragi nouă au nevoie de sânge. Atunci conştientizăm cu adevărat că putem salva vieţi. Sângele oferit benevol celor în suferinta este un dar nepretuit. Cu ajutorul lui, medicul poate lupta cu mai multa putere împotriva morţii.

Orice persoană poate dona sânge?

Da, indiferent de grupa de sânge, dar trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă până în 60 de ani şi să fie perfect sănătoşi, să fie odihniţi şi să nu fi consumat băuturi alcoolice cu două zile înaintea donării. Totodată nu trebuie să fie foarte slabi, să nu fi avut herpes şi să nu fi suferit de TBC, hepatită sau malarie.

Profil

Născută

25 martie 1968, Odobeşti, Vrancea

Studii

Facultatea de Biologie, Bucureşti

Familie

Căsătorită, are un copil de opt ani

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite