Ploieşti: Micul Trianon, distrus de hoţi şi birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Adrian Vasile îşi aminteşte de frumuseţea palatului de altă dată.
Adrian Vasile îşi aminteşte de frumuseţea palatului de altă dată.

Monumentul istoric de o valoare inestimabilă, este pe punctual de a se prăbuşi, iar noul proprietar al Palatului „Versailles de România", nu poate face nimic, fiindcă nu are actul cadastral

Palatul lui Grigore Cantacuzino -Nababul, de la Floreşti din Prahova, este o copie aproape fidelă a palatului Trianon de la Versailles. Acum, din monument, nu a mai rămas mare lucru. Ce nu au putut jefui oamenii, a distrus timpul. Printre ruine, se văd totuşi, dantelăriile în piatră şi coloanele grandioase, care, încă, mai sparg cerul.

Învăluit în legende

Istoria Micului Trianon începe acum mai bine de 100 de ani. În 1907, Grigore Ghe. Cantacuzino, poreclit şi Nababul, datorită averii fabuloase pe care o deţinea, decide să înceapă contruirea palatului, la Floreşti.

La cerea ficei sale, Alice, palatul trebuia să fie identic celui de la Versailles. „În ciuda grandorii, nu a fost locuit niciodată. Nababul a murit înainte de finalizarea construcţiei, iar fiica acestuia şi rudele au fugit din ţară după intrarea ruşilor.

Chiar înainte de a fi finalizat, Micul Trianon a căzut pradă jefuitorilor nemţi", ne-a declarat Constantin Stere, consilier al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Prahova.

Chiar dacă strălucirea de odinioară a dispărut odată cu trecerea timpului, povestea Micului Trianon a rămas în mintea localnicilor.

Fiecare dintre locuitorii Floreştiului vine cu o versiune proprie a legendei care învăluie fostul domeniu al Cantacuzinilor.

 „Eu ştiu de la tata că, aici, locuia domniţa, împreună cu slugile ei. Au venit şi nemţii şi ruşii şi au prăduit tot. Ce a rămas au furat oamenii, care şi-au ridicat locuinţe, cu materiale luate de aici",  ne-a mărturisit Adrian Vasile, unul dintre localnici.

Restaurare blocată

Speranţe încă sunt ca Micul Trianon să strălucească iar. După zece ani de luptă în instanţă, ultimilor descendenţi ai lui Cantacuzino, le-a fost retrocedat Micul Trianon, care au decis să-l vândă.

Noul proprietar este Radu Tudorache, un prosper om de afaceri din Bucureşti. Acesta nu poate face nimic, din cauza birocraţiei. Lipsa actului cadastral face ca orice acţiune legată de domeniul de la Floreşti să fie imposibilă. E nevoie de cel puţin 20 de milioane de euro pentru refacerea construcţiei. Afaceristul nu s-a decis  ce activitate urmează să se desfăşoare în Micul Trianon.

Ziduri infectate cu TBC

În epoca comunistă, pe domeniu Cantacuzinilor de la Floreşti, a funcţionat o şcoală de deresaj câini, a Securităţii. Apoi, în dependinţele şi anexele palatului au fost aduşi bolnavii de TBC, iar acum zidurile sunt infectate cu bacilul Koch.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite