Ploieşti: Masa de Paşte, plătită cu sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

40 de persoane aşteptau de la prima oră a dimineţii să doneze sângele lor, iar printre cei care ajung ocazional la Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploieşti se numără şi prahoveni care îşi ajută semenii de zeci de ani.

Tinel Voicu are 39 de ani şi este din Bălţeşti. Din 1987 el vine în fiecare lună la Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploieşti pentru a dona sânge şi spune că, după donare se simte ca un nou născut.

Din 2000, Tinel şi-a luat şi soţia la centru, bucuros că astfel pot salva vieţile unor oameni nenorociţi de soartă.

„Mă gândesc mult la cei pentru care donez, am avut colegi de serviciu care au ajuns în stital şi am donat pentru ei. Ar trebui multă lume să facă asta, mereu le spun cunoscuţilor să vină la centru, mai ales că dacă vii aici ai şi analizele la zi", spune bărbatul care este mecanic auto la un service din Ploieşti.

De câteva luni, Tinel a fost solicitat de reprezentanţii centrului să doneze trombocite, pe un aparat special.

Campanie cu succes

La prima oră a dimineţii la Centrul de Transfuzie aşteptau, cu analizele în mână, pentru a dona sânge, aproximativ 40 de prahoveni.

Campaniile din media locală realizate anul trecut au determinat foarte multe persoane să se prezinte la centru.

Mulţi dintre ei, chiar dacă le este greu să recunoască, sunt motivaţi şi de faptul că primesc 7 bonuri de masă în valoare de peste 8 lei, o zi liberă de la serviciu şi, dacă sunt din afara municipiului şi decontul transportului.

În perioada dinaintea Paştelui, numărul este mult mai mare, datorită sărmanilor care privesc donările ca pe o metodă de a obţine bani.

„Avem nevoie de bani, ca oricine, mai ales că vin acum sărbătorile, dar este bine şi că puteam să-i ajutăm pe cei care au nevoie", spune Geta Manolache, o donatoare.

Număr record de donări

Zilnic, la Centru se prezintă în jur de 90 de prahoveni, iar în primele trei luni ale acestui an s-au înregistrat 4.000 de donări.

Recoltările se fac în ritm alert iar angajaţii reuşesc cu greu să facă faţă. Dincolo de aceste aspecte însă, satisfacţia este imensă.

„Mă încântă foarte mult gândul că salvez vieţile altora. De multe ori mă uit la televizor şi am lacrimi în ochi pentru cei care suferă", spune Constantin Ţiţeică, de 39 de ani.

Ploieşteanul şi-a făcut un obicei, din 2001, din a dona sânge. El a suferit un accident în copilărie şi o opreaţie de apendicită şi ştie cât este de important să existe alţi oameni care să doneze sângele lor pentru tine.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite