Ploieşti: Marin State este un blănar în trend cu moda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O căciulă de blană de vulpe confecţionată de Marin State costă 150-200 de lei
O căciulă de blană de vulpe confecţionată de Marin State costă 150-200 de lei

De 45 de ani practică o meserie, care acum e pe cale de dispariţie. Talentul său este vizibil prin calitatea ireproşabilă a căciulilor, gulerelor şi vestelor pe care le scoate la vânzare.

L-am întâlnit la un târg de cadouri, în centrul Ploieştiului. Este tonic, amabil şi ştie să discute cu clienţii. Deşi nu este de prin părţile locului, Marin State vine frecvent în oraş, pentru a vinde gulere şi căciuli  de vulpe, nurcă şi astrahan, precum şi veste din diverse combinaţii de blănuri naturale, pe care le confecţionează cu mâinile sale.

„Ploieştenii poartă astfel de accesorii. Sunt călduroase, denotă eleganţă şi sunt foarte rezistente la frig. Femeile, în mod special, caută să cumpere de la mine căciuli de blană de vulpe, care poate fi vopsită în diverse culori, cum ar fi albastru sau roz. La modă sunt acum şi vestele din blană naturală. Acestea ţin o viaţă de om", explică blănarul-cojocar.

Bărbatul povesteşte că a prins drag de meserie de la vârsta de 16 ani, când un unchi de-al său l-a înscris la o şcoală de maiştri confecţioneri din Bucureşti. „Acum, după 45 de ani de muncă în domeniu, îmi dau seama că meseria e brăţară de aur, aşa cum e vorba din popor. Am învăţat ceva util, de la cei mai buni, care să mă ajute în viaţă să trăiesc frumos. Probabil, că nu mai sunt mulţi blănari în ţara asta. Au îmbătrânit şi urmaşii lor poate că nu au fost preocupaţi să înveţe meserie", spune Marin.

Moda îi dictează ce să facă

Bărbatul de 60 de ani este pasionat de munca sa, petrecând toată ziua în atelierul unde confecţionează diverse articole vestimentare. Materia primă o cumpără de la Bacău.

„E multă migală în ceea ce fac. După ce îmi procur blănurile, mă apuc să le lucrez. Nu înainte însă, de a face un studiu de piaţă. Merg prin magazine să văd ce preţuri au hainele şi căciulile de blană şi mă uit să văd ce poartă femeile pe stradă. Mă uit şi în reviste de modă şi mă adaptez tendinţelor. Am văzut foarte mulţi tineri, de până în 30 de ani, care poartă blănuri. Întotdeauna, am grijă ca produsele mele să fie mai ieftine decât cele din magazine", mai spune blănarul.

Chiar dacă din mâinile sale ies adevărate minuni vestimentare, Marin State spune că nimeni din familia sa nu a purtat, vreodată, căciuli sau haine de blană naturală. „Copiii mei sunt mult mai moderni, au alte stiluri de a se îmbrăca. Nici soţia mea nu-mi poartă creaţiile. Ea crede că sunt destinate oamenilor cu mulţi bani şi nu vrea să pară în ochii altora o persoană bogată. Eu nu mă supăr. Până la urmă, e vorba de alegerea fiecărui om în parte", consideră meseriaşul.

Întrebări şi răspunsuri

Cât costă un obiect vestimentar confecţionat din blană naturală?

Nu sunt tocmai ieftine, pentru că materia primă este scumpă. O căciulă de blană de vulpe costă 150-200 de lei, iar una de nurcă aproximativ 300 de lei. Am scos la vânzare şi pot face la comandă şi veste din codiţe de nurcă care costă 250 de lei.

Cum recunoaştem o blană de calitate?

Când mergem să cumpărăm o căciulă, de exemplu, trebuie să verificăm dacă blana este deasă, bogată. Nu trebuie să nu existe goluri pe piele. Apoi să ne uităm şi la luciul firelor de păr. Dacă sunt mate, asta înseamnă că acea căciulă este veche şi nu e de calitate.

Ce-i place

Marin State este îndrăgostit de munca sa, astfel că urmăreşte cu mare interes prezentările de modă de la televizor. Îi place să petreacă timpul liber alături de soţie şi de copii.

Ce nu-i place

Este un optimist incurabil, şi preferă să vadă în preajma sa numai oameni veseli. Defectele celor din jur nu-l deranjează prea mult, considerând că nici un om nu este perfect.

Profil

Născut

14 iunie 1951, Mihăileşti, Buzău

Studii

Şcoală de maiştri confecţioneri Bucureşti

Familie

Căsătorit, are 2 copii

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite