Ploieşti: Mariana Ştefan este o învăţătoare cu suflet mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Ştefan spune că nu există copii buni şi copii răi
Mariana Ştefan spune că nu există copii buni şi copii răi

Poate fi caracterizată prin două cuvinte: inimoasă şi ambiţioasă. În zecile de ani de când este cadru didactic i-au trecut prin mâini 11 generaţii de copii, iar la 53 de ani s-a decis, în ciuda vârstei sale, să devină studentă.   

Leon Lemnaru se numeşte omul care i-a schimbat existenţa Marianei. El şi soţia sa, Maria, i-au fost dascăli pe vremea când ea era un copil şi învăţa la şcoala primară din satul Cornu de Jos, comuna Drăgăneşti.

Mariana consideră că învăţătorul este un model, în clasele primare punându-se temalia vieţii. În 1974 a absolvit Liceul Pedagogic şi a fost educatoare timp de opt ani la Grădiniţa numărul 31 de pe strada Romană.

Pentru că unitatea a intrat în restrângere a fost nevoită să-şi continue activitatea la altă grădiniţă.

Numai că i s-a oferit şansa să fie învăţătoare la Şcoala numărul 29, unde a lucrat timp de cinci ani. A urmat o nouă restrângere şi în final a ajuns la Şcoala numărul 27, actualul Liceu de Artă „Carmen Sylva" din Ploieşti. 

Promovează tradiţiile

Din 1986 şi până în prezent, învăţătoarea Ştefan este angajată a acestui liceu şi este fericită  că poate face ceea ce a visat.

„Mă străduiesc să transmit obiceiurile populare, pentru că nu vreau să fie uitate tradiţiile cu care eu am crescut. De aceea eu şi elevii mei sărbătorim Crăciunul colindându-i pe bătrânii de la un centru din Pucheni, iar de Paşte le oferim alte spectacole artistice", explică învăţătoarea. Multe alte activităţi pe care le-a desfăşurat alături de copii au avut ca scop ajutorarea celor nevoiaşi, dedicându-se meseriei sale, dincolo de orele de la clasă.

De multe ori, învăţătoarea a fost recompensată pentru realizările deosebite de foştii săi elevi, care i-au arătat respect şi dragoste după trecerea anilor, lucru care a însemnat mult mai mult pentru Mariana decât orice laudă, premiu sau distincţie pe care ar fi putut să o primească vreodată.

În toţi anii în care şi-a făcut meseria cu drag, dascălul spune că a avut şi un mare ajutor. „Soţul meu, Ion a fost un om minunat, care a stat tot timpul lângă mine, până într-o zi de Crăciun. El a fost tot sprijinul meu dar şi copilul meu, care a fost foarte înţelegător cu mine, deşi uneori acordam mai mult timp elevilor mei", spune Mariana.

Studentă la 53 de ani

Fiindcă omul învaţă toată viaţa, Mariana s-a decis, la 53 de ani, să se înscrie la cursurile Facultăţii de Litere şi Ştiinţe, specializarea Institutori, din cadrul Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti.

Deşi avea colegi  mult mai tineri, iar unii dintre profesori se întrebau ce mai caută la vârsta sa la facultate, dacălul s-a ambiţionat atât de tare încât a finalizat studiile superioare, ba chiar a urmat şi un masterat în Consiliere Şcolară şi Dezvoltarea Carierei.

Niciuna din prejudecăţile celor din jur nu a descurajat-o să fie un absolvent de studii superioare trecut de prima tinereţe.

Faceţi performanţă cu toţi elevii?

Nu există copii buni şi copii răi, toţi se nasc buni însă depinde de cei din jur, de familie, şcoală, societate să nu se deformeze şi să crească frumos tot restul vieţii. Fiecare elev face atât cât poate şi cât a fost hărăzit de la Dumnezeu. Mi-au trecut prin mâini 11 generaţii de copii, acum o am pe cea de-a 12-a şi fiecare este altcineva, niciunul nu este identic cu altul.

Care sunt satifacaţiile profesiei?

Profesia mea şi tot ce am făcut în viaţă a fost spre credinţa în Dumnezeu şi nu spre laudă. Poate că tocmai de aceea mulţi dintre foştii mei elevi mă caută, vor să stea de vorbă cu mine, mă felicită cu ocazia zilei mele de naştere, uneori simt nevoia să-mi ceară sfaturi  în problemele lor de viaţă, chiar dacă a trecut foarte mult timp de când ei nu mai sunt elevii mei, iar acum sunt studenţi sau oameni în toată firea.

Ce-i place:

Adoră să facă prăjituri, de multe ori preferând să creeze propriile sale reţete, iar când le serveşte îi place să le aranjeze astfel încât să arate foarte bine. Îşi doreşte să facă cât de curând prăjitura care se numeşte „Dinte de negru" care are un blat din cacao şi pe deasupra bezea şi glazură de ciocolată. Deşi a mai făcut această reţetă, în ultimul timp nu a mai reuşit să o prepare.

Ce nu-i place:

Minciuna şi ipocrizia sunt două defecte imposibil de acceptat. Nu este de acord ca cineva care nu merită să fie lăudat dar nu-i plac nici persoanele care se dau ceea ce nu sunt. Cei care mint, însă, pot fi pe jumătate iertaţi de dascăl, dacă motivul pentru care fac acest gest este unul foarte întemeiat şi plauzibil. Poate înţelege în astfel de circumatanţe minciuna însă nu este de acord cu ea.

PROFIL

NĂSCUTĂ:
17 noiembrie 1954, Dumbrava, Prahova

STUDII:
Facultatea de Litere şi Ştiinţe, UPG Ploieşti

FAMILIE:
Văduvă, are o fiică de 30 de ani, Costina

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite