Ploieşti: Mariana Chirilă cunoaşte secretele florilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana este pasionată de flori
Mariana este pasionată de flori

Este înconjurată în fiecare zi de zeci de culori şi miresme îmbietoare şi îşi serveşte cu zâmbetul pe buze fiecare client.

După ce a terminat şcoala, a lucrat ca ospătar la un local din Ploieşti până în 1996, când s-a căsătorit. „Mama soţului se ocupa de comercializarea florilor, iar, pentru că dânsa nu se mai putea ocupa, fiindcă era bolnavă, afacerea a rămas copiilor. Aşa m-am apucat şi eu de această meserie, după căsătorie, şi, pe parcurs, am prins secretele comerţului şi al îngrijirii florilor", spune Mariana.

Femeia are diverse sortimente de flori, de la garoafe, crini şi trandafiri până la anthurium, astromelia şi lisianthus. „Înainte, clienţii cumpărau flori şi pentru acasă, acum, doar din obligaţie, atunci când trebuie să meargă la diverse evenimente. Nu mai au oamenii posibilităţi", explică ploieşteanca.

Cele mai mare căutare o au florile ieftine şi cele de sezon: „Acum, se caută crizantema, pentru că este floare de sezon. Şi trandafirii au căutare în toate anotimpurile şi merg pentru orice ocazie".

Face buchete de ocazii

Mariana ştie să facă buchete pentru diferite ocazii, dar şi aranjamente de mese pentru nunţi şi botezuri. Aceasta are un catalog special de unde clienţii îşi pot alege modelele dorite, dar pot veni şi cu propriile idei care vor fi puse în practică: „Atunci când fac un buchet ţin cont de părerea clientului. Degeaba îmi place mie, dacă lui nu. Şi atunci îl întreb ce flori preferă să combinăm şi care nuanţe îi plac cel mai mult".

Pentru că este afacere de familie, Mariana nu are un program normal de lucru, ci îşi petrece 12 ore la serviciu. „Eu vin la lucru inclusiv sâmbăta, duminica, de Crăciun, Revelion, nu are importanţă. Dar asta este meseria, nu pot să stau acasă, orice ban contează, mai ales pe vremurile astea", a spus Mariana.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cunoaşteţi trucuri care să prelungească viaţa florilor?

Dacă îi iei staminele crinului, acesta nu mai înfloreşte aşa de repede. La gerbera se pune hellas sau sare de lămâie pentru a rezista în interior şi pentru a-i întări rădăcina. Zahărul ajută florile să înflorească mai repede. În apa trandafirilor se pune o aspirină, să nu se ofilească. Oricum, aceştia nu rezistă la o temperatură mai mare de 16 grade.

Ce preţuri au florile?

Preţurile pornesc de la un leu firul şi merg până la 15 lei. Cele mai ieftine sunt garoafele, iar cei mai scumpi crinii imperiali.

PROFIL

Născută
23 septembrie 1969, Craiova

Studii
Şcoala Profesională UCECOM

Familie
căsătorită, doi copii

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite