Ploieşti: Marian Soare produce zeci de mii de flori în fiecare an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 18 ani de lucru ca mecanic auto, Marian s-a apucat să planteze flori, iar acum îşi petrece toată ziua în solarii, ocupându-se singur de întreaga producţie.

Acum zece ani a început să se ocupe la Stănceşti, acolo unde locuiesc părinţii săi, de solarii pentru creşterea florilor şi de atunci s-a îndrăgostit de aceste plante. “În ultimii şapte ani, cred că am construit şi am demolat vreo 15 solarii pentru că mi-am dorit să fac o gamă cât mai largă de plante, iar acestea să iasă cât mai frumoase”, spune Marian. Mai înainte lucrase timp de 18 ani ca mecanic auto la Ploieşti.

Când este întrebat de ce a ales să-şi schimbe meseria, grădinarul răspunde metaforic: “E mai frumos să te murdăreşti pe mâini de polenul florilor decât de vaselina de la motor”. În prezent are trei solarii, dintre care cel mai mare este utilat cu aproximativ 90% din tehnologie, ceea ce înseamnă că deţine sisteme de irigare, protecţie antiburuieni şi dispozitive de aerisire.

Plantează cinci soiuri de flori

Marian spune că pentru a obţine o calitate deosebită, nu lasă plantele să crească dezordonat şi preferă să le răsădească mai rare. “Lucrez după o tehnologie proprie dobândită în ani de experienţă şi nu-mi ajung plantele pentru clienţii pe care îi am. Eu plantez maximum cinci soiuri de plante pentru că multe necesită îngrijiri separate. Nu-şi are rostul să produci multă cantitate, dacă nu ai şi calitate”, spune floricultorul. Unul dintre profesorii prahoveanului a fost Harry Vasilescu, un cunoscut specialist în peisagistică şi cultură de flori.

Pierderi de 15%

Marian produce în fiecare an aproximativ 20.000 de plante, însă nu toate sunt vandabile. Anul acesta a avut pierderi şi de 15% din cauza frigului din iarnă. “Am petunia în 15 nuanţe, de la culori calde precum alb şi roz la culori reci. De asemenea, plantez panseluţe, crăiţe, flori de piatră, crizanteme, şi gazania. Pentru fiecare sezon în parte încerc să produc plantele adecvate”, zice Marian. Floricultorul spune că anul acesta preţul florilor pe care le comercializează a scăzut cu 15%, însă nu din cauza crizei aşa cum ne-am fi aşteptat, ci pentru că în fiecare an încearcă să-şi procure materialele direct de la producători.

Nu există zi în care bărbatul să nu intre în solarii, chiar dacă câteodată nu face decât să îşi admire producţia. Prahoveanul spune că nu vinde plante la en-gros pentru că nu îşi doreşte ca florile lui să fie revândute la suprapreţ populaţiei. Pentru toamnă, Marian a introdus în cultură un nou soi de crizanteme în 15 nuanţe, de la alb la roşu închis. “Cel mai important lucru este să produci un răsad de calitate. Plantele preferă un anumit pământ cu un PH adecvat”, ne dezvăluie prahoveanul unul dintre secretele muncii sale.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce preţuri au florile?

Preţurile încep de la un leu şi până la 25 de lei. Cele mai ieftine sunt panseluţele, iar cele mai scumpe petuniile curgătoare în ghivece mari, la care oferim gratuit şi îngrăşăminte.

Ce fel de flori caută clienţii?

Clienţii vor marfă de calitate la un preţ acceptabil. Majoritatea vor plante uşor de îngrijit. Chiar îi rog pe toţi cei care vor să cumpere flori să îndrăznească să ceară şi detalii despre îngrijirea acestora.

CE-I PLACE

“Mi-ar plăcea să mă odihnesc dar, din păcate, nu prea am timp. Am de lucru tot timpul, chiar şi duminica. Îmi plac foarte mult florile şi  natura înconjurătoare. Mi-aş dori foarte mult un concediu să uit de stresul din ţară”.

CE NU-I PLACE

“Urăsc munciuna şi oamenii răi. Chiar dacă mă deranjează ceva, eu nu pun la suflet. Pe cei care îşi spun că sunt duşmanii mei îi tratez ca pe cei mai buni prieteni şi consider că acest lucru este foarte important”.

PROFIL

Născut
03.10.1967, Ploieşti

Studii
Şcoala Profesională de Electromecanică Ploieşti, atestat profesional eliberat de Ministerul Agriculturii şi Protecţiei Plantelor

Profesie
floricultor

Familie
doi copii

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite