Ploieşti: Marian Piţu le cântă prahovenilor la nunţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi are doar 22 de ani, Marian Piticu, cum îi spun prietenii,  a participat, alături de formaţia lui, la aproape 50 de nunţi la care a cântat muzică populară şi lăutărească.

S-a apucat de cântat la vârsta de zece ani, iar primul instrument care i-a trezit pasiunea pentru muzică a fost orga. „Părinţii mi-au cumpărat o orgă micuţă şi am început să cânt la ea. Aveam nişte prieteni de familie care se pricepeau şi îmi mai arătau cum se cântă şi pe urmă am început să studiez în particular”, povesteşte Marian. Între timp, a luat lecţii de pian la Palatul Culturii timp de patru ani şi după aceea a învăţat să cânte la acordeon la Palatul Copiilor.

Primul ciubuc a fost 500 de lei

De la prima nuntă la care a participat, Marian a plecat acasă imediat ce a primit un ciubuc în valoare de 500 de lei. „Eram micuţ şi după ce am cântat, unul dintre invitaţi mi-a dat nişte bani, iar de bucurie am fugit acasă”. Pentru a valoriza ceea ce a învăţat, în anul 2000, Marian şi-a înfiinţat o formaţie cu care participă la nunţi, botezuri şi alte evenimente festive.

„Cântăm melodii de petrecere, muzică uşoară românească şi, la cerere, şi manele. Clienţii ne solicită în general muzică lăutărească şi populară”, spune Marian. Formaţia se numeşte „Marian Piticu”, iar denumirea  vine de la cel care a înfiinţat trupa. Piticu este porecla dată de către nuntaşi tânărului făcând referire la vârsta lui fragedă în momentul în care a debutat pe piaţa muzicală. Dacă anul trecut, Marian spune că nu existau zile consecutive de weekend în care să stea acasă, anul acesta nu prea mai are clienţi. „Chiar dacă şi-ar dori să aibă formaţii care să le cânte la nuntă pentru că aşa este tradiţia, oamenii nu mai au bani şi încearcă să reducă cheltuielile cât pot de mult”.

Are o orgă de peste 20 de kilograme

Ultima achiziţie a lui Marian în materie de instrument muzical este o orgă care a costat peste 1.000 de euro şi care are în jur de 20 de kilograme. „A costat destul de mult, dar merită. Este cam grea pentru mine, însă e mai uşoară faţă de ultima pe care am avut-o şi care cântărea vreo 35 de kilograme. Nici nu puteam să o ridic singur de jos, aveam nevoie de colegi”, spune tânărul.

Deşi negociază preţul de dinainte şi în general cere şi un avans, lui Marian i s-a întâmplat să cânte pe la nunţi şi pe urmă să rămână fără bani. „M-am mai dus cu diferiţi prieteni pe unde m-au chemat şi la sfârşit  nu am mai primit nimic. Rar, dar s-au mai întâmplat şi astfel de cazuri din nefericire”. Pe viitor, Marian îşi doreşte să ajungă un mare cântăreţ şi să fie invitat de către marile restaurante pentru a-i binedispune pe clienţi.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Se poate trăi din muzică?

M.P.: Acum, nu se poate. Însă, înainte se câştiga destul de bine şi nu mai trebuia să mai faci şi altceva. Veneau ofertele una după alta. Acum este mai greu, dar poate îşi va mai reveni piaţa.

Cât cereţi pentru o nuntă?

M.P.: În general, preţul este între 30 şi 35 de milioane de lei vechi, dar se poate negocia. Stabilim preţul şi în funcţie de familiile respective şi de cum ne înţelegem.

CE-I PLACE

„Îmi place foarte mult să cânt. Îmi place să merg la munte şi să mă uit la filme, în special la comedii. Navighez foarte mult mult pe internet căutând informaţii din diverse domenii”.

CE NU-I PLACE

„Nu-mi place să mă scol de dimineaţă deşi de multe ori nu am încotro. Nu-mi place să fiu minţit, prefer să mi se spună adevărul în faţă. Nu-mi place să fiu pus la treabă, prefer să fac din proprie iniţiativă ceea ce consider că este necesar”.

PROFIL

Născut
29.01.1988, Ploieşti

Studii
Liceul Industrial Ploieşti

Profesie
cântăreţ

Familie
este singur la părinţi

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite