Ploieşti: Manuro, artistul care sculptează în os şi gravează în argint

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Căpraru a moştenit talentul de la tatăl său
Marian Căpraru a moştenit talentul de la tatăl său

Este pasionat de tot ce înseamnă artă şi nou, a pictat în ulei sute de opere, are zeci de lucrări în bisericile prahovene şi gravează metale preţioase şi arme de vânătoare.

„În urmă cu vreo 40 de ani, tatăl meu care era fost pilot de vânătoare mi-a pus în mână un obiect pe care îl avea de 50 de ani: travorajul. Fiind plătit în monede mari de argint, tata venea cu sacoşa acasă şi începea să le bată cu ciocanul până le transforma în adevărate bijuterii. A încercat să mă înveţe şi pe mine şi culmea, a prins”, îşi aminteşte Manu debuturile sale în tainele artei. Prima lucrare pe care a realizat-o este o machetă de avion MIG 15 de vânătoare, la care a lucrat împreună cu tatăl său.

„Am primit pe urmă un aparat de pirogravat şi am început să pirogravez pe placaj case de vacanţă, peisaje de munte, biserici. Dar vroiam din ce în ce mai mult, mereu am fost deschis la tot ce e nou şi am încercat să mă perfecţionez”. La 21-22 de ani a început să sculpteze în lemn de tei, iar în aceeaşi perioadă s-a apucat şi de pictură în ulei. „Am pictat foarte mult în ulei, iar până la vreo 30 de ani chiar am făcut o afacere bună din această activitate. Am avut sute de tablouri care s-au vândut foarte bine”. Manu spune că nu a luat niciodată lecţii de pictură şi că tot ce a redat în operele sale a venit din inimă şi a fost har de la Dumnezeu.

A învăţat să cioplească în marmură

„Prin anii 70 aveam un prieten bun care lucra monumente funerare în marmură şi îmi plăcea să stau pe lângă el să îl privesc cum lucrează. La un moment dat mi-a pus dalta în mână şi m-a învăţat să cioplesc litere. După aceea am trecut la motive florale care erau ataşate monumentelor funerare”.

A personalizat un cazan de botez

Nu după mult timp, artistul s-a apucat să lucreze bijuterii de argint, să sculpteze în os şi să lucreze sculptură în lemn ferecată cu argint. Manuro spune că ia oasele de la abatoarele de la diferite supermarketuri din oraş la preţuri derizorii, după care  le trece prin diferite procese de curăţare şi dezinfectare până ajunge materie primă pentru a crea un obiect de artă „Împreună cu meşterul Şerban Ionescu am făcut pictură bisericească la biserica Sfântul Vasile şi la lăcaşul de cult din Băneşti. Am zeci de lucrări realizate la Catedrala Eroilor din zona de Vest”. Artistul primeşte multe comenzi de la persoane particulare care vor să le facă o surpriză persoanelor dragi.

„Am personalizat zeci de pixuri, ceasuri, truse cu numele persoanei care urmează să primeacă cadoul. Un obiect mai special pe care Manuro l-a personalizat a fost un cazan de botez pe care o familie l-a donat unei biserici din Ploieşti. Manuro spune că de ceva vreme se ocupă şi de gravarea armelor de vânătoare. „Am avut comenzi pentru gravarea unor peisaje specifice pe arme de vânătoare cum ar fi iepuri sau vânători cu puştile şi câinii lângă ei. Este nevoie de multă atenţie şi de nişte instrumente speciale ţinând cont că gravura se realizează în oţelul armei”.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce v-a plăcut cel mai mult din tot ce aţi făcut?

Îmi place sculptura şi gravura în metale preţioase, argint şi aur. Mă ocup mai mult de argint pentru că la aur trebuie să ai foarte mare grijă deoarece fiecare gram contează ţinând cont de preţul la care se găseşte pe piaţă. 

Ce alte pasiuni mai aveţi?

Îmi place să scriu şi poezii, dar nu le-am publicat niciodată decât au apărut pe nişte bloguri ale prietenilor mei sau pe anumite site-uri de specialitate.

CE-I PLACE

„Îmi place sculptura în lemn, marmură, gravura în argint. Îmi place grădina mea, mă relaxează. Îmi place să respir aerul curat. Ador  liniştea şi natura”.

CE NU-I PLACE

„Nu-mi plac minciuna, mârşăvia, fariseismul şi oamenii al căror caracter este în tranzit. Nu-mi plac mâncarea de bame şi prazul. Nu-mi plac asfaltul pentru că îmi place foarte mult să umblu desculţ prin iarbă”.

PROFIL

Născut
18.02.1955 Râmnicu Vâlcea

Studii
Liceul Industrial Arhitectură-Industrializare Bucureşti

Profesie
sculptor

Familie
are două fete

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite