Ploieşti: Liviu Olteanu este "asul" energiilor regenerabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Olteanu consideră că viitorul ţării depinde de înlocuirea energiei clasice cu formele de energii regenerabile.

A fost pasionat de electronică încă de mic, iar în clasa a III-a avut prima staţie de emisie-recepţie. Peste doi ani a obţinut şi licenţa de radioamator. Până în 1990 a lucrat la una dintre cele mai mari reţele de radiocomunicaţii din ţară, iar după Revoluţie a înfiinţat prima reţea de televiziune prin cablu din Ploieşti. „Cea mai catastrofică pentru un antreprenor este formaţia de inginer pentru că omul de tehnică se vinde foarte uşor", spune Liviu Olteanu.

Firma omului de afaceri s-a asociat cu o alta din Cluj, iar în 2000 aceasta a fost vândută. Din 2002, Liviu Olteanu este preocupat de energiile regenerabile şi tot ce ţine de domeniul acesta. „Prima dată am vrut să mă apuc în 1996, dar când am văzut costurile, am renunţat pe moment. Între "96 şi 2000, m-am reapucat de acest domeniu, iar între timp preţurile la panourile fotovoltaice scăzuseră de 16 ori, ceea ce este semnificativ".

A montat panouri fotovoltaice

Liviu Olteanu a montat sisteme independente de energie bazate pe panourile fotovoltaice atât în Prahova, cât şi în ţară. Este vorba în principal despre cei care nu erau conectaţi la Electrica şi apelau la această formă de energie regenerabilă". Pentru a demonstra cât de eficient este să locuieşti într-o locuinţă independentă energetic, Liviu Olteanu şi-a construit una pentru familia lui. Asta nu înainte de a încerca pe vechea locuinţă mai multe soluţii de producere a energiei pentru a-şi da seama care este eficienţa acestui sistem.

A conceput o casă independentă energetic

 „Pentru a vedea într-adevăr cum funcţionează sistemele şi cum pot fi îmbinate energiile regenerabile, am proiectat casa în care locuim de la sfârşitul anului trecut. Este o locuinţă 100% independentă energetic care îşi generează căldura şi frigul din energii alternative şi care nu pierde energie".  Firma coordonată de Liviu Olteanu oferă soluţii de folosire a energiilor regenerabile pentru case, dar şi pentru întreprinderi.

„Se minte foarte mult în ofertare de către firmele din domeniu, fie din neştiinţă, fie din motive de marketing. Sistemele serioase de panouri fotovoltaice costă de la 1.000 de euro în sus, iar acestea asigură necesarul de apă caldă pentru 4-5 persoane. Liviu Olteanu spune că la noi legislaţia mai mult încurcă decât să îi ajute pe cei care vor să dezvolte o afacere în domeniul energiilor regenerabile. „Costurile sunt relativ mari, iar legislaţia este foarte diferită de Europa. M-am tot gândit că ne vor împinge celelalte state de la spate şi pe viitor probabil că aşa va fi".

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce părere aveţi de energia eoliană?

Eu consider că energia eoliană este praf în ochi în primul rând pentru că este total imprevizibilă. În al doilea rând costă foarte mult întreţinerea. Un liftuleţ din acela care este folosit pentru curăţatul palelor o dată la trei luni costă cam cât trei turbine.

Este eficient să îşi montezi panouri solare?

Da, este avantajos acest sistem, însă nu există stimulare prin legislaţie pentru a încuraja oamenii să folosească energii regenerabile.

CE-I PLACE

„Îmi place radioamatorismul şi electronica. Îmi place foarte mult să călătoresc. Mi-ar plăcea să pot pune în practică nişte idei în domeniul energiei, pentru că eu consider că nu ar trebui să ducem lipsă de energie".

CE NU-I PLACE

„Nu-mi place să scriu chiar dacă de multe ori nu am avut încotro. Pe măsura ce activitatea în firmă a crescut, a trebuit să completez cât mai multă hârţogăraie pentru că la noi legislaţia se schimbă tot timpul".

PROFIL

Născut
2 iulie 1959, Ploieşti

Studii
Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti - Facultatea de Foraj

Profesie
inginer

Familie
căsătorit, un băiat

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite