Ploieşti: Liviu Moise este apicultor de peste 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la trei stupi a ajuns să deţină peste 100, iar mierea pe care o recoltează şi o vinde este de ani buni afacere de familie.

Deloc întâmplătoare pasiunea sa pentru munca cu albinele. În anii copilăriei stătea şi îşi privea tatăl cum lucra la stupi de dimineaţă şi până la apusul soarelui. La vremea aceea îi lipsea curajul de a se apropia de albine, de câteva ori fiind taxat de “paznicii” stupilor cu înţepături pentru faptul că a avut curiozitatea să se apropie prea mult de casa producătoarelor de miere.

“Au trecut ani şi ani până când am vrut să mă fac apicultor. În lunile de armată dinaintea facultăţii am citit numeroase cărţi de specialitate, după ce un coleg care urmase Liceul Apicol la Băneasa mi-a explicat că se pot face şi bani din asta. Aşa că, pentru început, mi-am achiziţionat trei stupi şi m-am apucat de treabă”, povesteşte inginerul agronom Liviu Moise. După absolvirea studiilor universitare, apicultorul din Câmpina, şi-a dezvoltat afacerea. Pentru asta însă, susţine el, a fost nevoie de multă trudă.

Plimbă albinele departe de casă

Cel mai mult îi place să plece în pastoral. Deţine un pavilion de 65 de familii  de albine, cu care străbate annual peste 1000 de kilometric. “Pentru a obţine recoltă bună trebuie să duci albinele în acele zone de unde îşi pot recolta cât mai mult polen. Întâi merg acolo unde sunt pădurile de salcâm, floarea înflorind la sfârşitul lui aprilie, începutul lui mai. Urmează apoi teiul, în a doua jumătate a lunii iunie, iar apoi florae soarelui, în Bărăgan, în primele zile a lui iulie.”, spune apicultorul. 

Îşi vinde mierea şi în străinătate

Liviu Moise este membru cu vechime al Asociaţiei Apicole Valea Prahovei, care reuneşte peste 100 de persoane deţinătoare a peste 5000 de familii de albine. Mierea pe care o produce anual este comercializată atât prin intermediul târgurilor organizate periodic în ţară, cât şi în străinătate, prin intermediul unor intermediari. “Aceşti intermediari fac analize de verificare a calităţii produsului. Îi verifică compoziţia. Practic, fac teste ca să facă cât de naturală este mierea. Abia apoi le devii client şi te ajută să-ţi vinzi marfa peste hotare”, susţine inginerul agronom.

Vremea stabileşte recolta

Apicultorul povesteşte că producţia de miere depinde aproape sută la sută de condiţiile meteorologice: “au fost ani în care am avut doar 2-3 kilograme de miere pe familia de albine. Cel mai bună recoltă a fost în urmă cu patru ani, când am avut 80 de kilograme pe familia de albine. Nu ai cum să-ţi dai seama din timp dacă ai un an bun sau nu. Totul depinde de vreme”.

 ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cum recunoaştem  mierea naturală?

L.M: “De multe ori ce vedem în supermarketuri nu este miere de calitate, sau are o calitate îndoielnică. Mierea naturală se cristalizează, pe când cealaltă imită aspectul, însă nu are această calitate. În cel mai bun caz face o crustă subţire la suprafaţă. Trebuie să ştim că mierea de salcâm cristalizează  la 2-3 ani, cea de rapiţă în 7-8 zile, iar mierea polifloră în câteva săptămâni”

Ce trebuie să consumăm pentru a combate anemia, bolile cardiovasculare şi stresul?

L.M: “Sunt recomandate toate produsele apicole, atât mierea, polenul, cât şi tinctura de propolis. Toate ajută, însă nu în urma consumului pe un termen scurt ci după ce devine obişnuinţă. O linguriţă de miere de tei sau de salcâm, de trei ori pe zi, poate face minuni pentru cei care luptă să combată stresul şi pentru anemici”

CE-I PLACE

“Îmi place să mă plimb în natură, să admir peisaje, să întâlnesc oameni, să-mi petrec timpul liber cu familia. Toţi muncim pentru această afacere, mai ales atunci cand recoltăm miere”

CE NU-I PLACE

“Nu-mi place să stau de vorbă cu oameni negativişti. Nu-mi place să văd că statul nu se sprijină mai mult în problemele pe care le avem. Ar trebui să nu mai plătim atâţia bani pe combustibilul pe care îl folosim pentru transportul în pastoral”

PROFIL

Născut
22 februarie 1956, Urlaţi Prahova

Studii
Institutl Agronomic Bucureşti

Familie

Căsătorit, are doi copii

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite