Ploieşti: Liceanul Andrei Popescu a creat softuri inteligente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploieşteanul străluceşte la învăţătură. Este premiant la numeroase concursuri şi olimpiade judeţene şi naţionale.

Andrei Popescu este elev în clasa a XI-a la Colegiul „Spiru Haret" din Ploieşti. Adolescentul este pasionat de domeniul telecomunicaţiilor, pe care doreşte să-l stăpânească cu precizie. „Am intrat cu notă foarte mare la Spiru, la un profil tehnic, pentru că auzisem că aici pot învăţa multe despre reţelistică. Consider că a fost o alegere corectă pentru viitorul meu. Sunt pasionat de tot ce înseamnă sfera telecomunicaţiilor încă din clasele gimnaziale, când făceam un fel de practică la o firmă de profil din Ploieşti, specializată pe servicii de internet. Mergeam cu băieţii de acolo pe teren şi vedeam ce se întâmplă cu acele fire, prin care informaţia ajunge la noi", povesteşte Andrei.

Elevul îşi aminteşte cu plăcere de primul calculator pe care l-a primit cadou de la părinţii săi. Avea doar şase ani. „ În clasa a II-a, mi s-a stricat computerul. Ai mei nu aveau timp să cheme pe cineva să-l repare, aşa că am fost nevoit să încerc singur «să-l pun pe picioare». Am reuşit fără dificultate. Am reinstalat un sistem de operare. Atunci am învăţat că trebuie să mă descurc şi singur în anumite situaţii. Repar orice se strică prin casă, ştiu să pun şi parchet, nu mă feresc de muncă", spune băiatul.

„Depanatorul" şcolii

În prezent, Andrei Popescu este „omul bun la toate" şi la colegiul unde învaţă. El este cel care repară calculatoarele stricate şi se ocupă de reţelele informatice. Adolescentul a creat şi un soft pentru biblioteca virtuală a unităţii de învăţământ şi un altul de restricţionare a informaţiilor pe care le accesează elevii, în timpul cursurilor.

„La Spiru Haret suntem o mare familie. Relaţia mea cu profesorii este în primul rând una de prietenie. Toată lumea se angrenează în proiecte şi, ce este mai important, există susţinere din partea cadrelor didactice. Ţin să mulţumesc pe această cale atât directorului şcolii, care ne-a ajutat să înfiinţăm centrul de documentare şi informare, cât şi unor profesori dragi mie. Este vorba despre Alina Dinu, fosta noastră dirigintă, Veronica Hoffman-profesoara de română care mi-a trezit interesul pentru cultură şi Minodorei Petrişor, omul cu care discutăm toate problemele", spune liceanul.

Andrei a obţinut locul I la faza naţională la Olimpiada de discipline tehnologice, care a avut loc, recent, la Timişoara. Ploieşteanul este premiant şi la concursuri şcolare de matematică, informatică şi fizică. Vrea ca după absolvirea liceului să urmeze o facultate cu profil tehnic.

Întrebări şi răspunsuri

Cum priveşti sistemul de învăţământ românesc?

Este unul prea teoretizat. Ar trebui să găsească o formulă să-l facă mai atractiv, pentru ca informaţiile să fie mai uşor de asimilat. În primul rând, trebuie să reuşim să captăm atenţia copiilor care-şi petrec timpul pe maidan, la colţul străzii. Şi profesorii pot face asta, motivându-şi elevii.

Crezi în existenţa crizei economice?

Nu, aşa ceva nu există. Criza economică este indusă special, ca să se vadă dacă şi cum funcţionează globalizarea. Pot spune că îmi place să fiu la curent cu schimbările acestea care au loc în plan economic.

Ce-i place

În timpul liber, cântă la chitară, ascultă muzică rock şi se întâlneşte cu prietenii. Îi plac filmele psihologice şi documentare. Este la curent cu ultimele apariţii în materie de literatură de specialitate în domeniul tehnologic.

Ce nu-i place

„Nu-mi place să gătesc şi nici să fac piaţa. Nu-mi place politica, pe care o consider o «ciorbă stricată». Mă feresc de oamenii încuiaţi şi de cei inculţi", spune Andrei Popescu.

Profil

Născut

14 octombrie 1992, la Ploieşti

Studii

Elev în clasa a XI-a, la Colegiul Spiru Haret

Familie

Este singur la părinţi

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite