Ploieşti: Leontin Sandu le arată copiilor drumul spre performanţă în box

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cândva medaliat al competiţiilor de box, naţionale şi internaţionale, Leontin Sandu îi învaţă acum pe elevii săi care sunt mişcările din picioare şi loviturile cu pumnii care duc spre victorie.

Chipul său nu poartă urmele numeroaselor bătăi cu pumnii purtate pe ring. Este un norocos, dacă ne gândim la sportivii desfiguraţi în urma unor partide de box. Singurul detaliu care trădează puterea sportului pe care îl practică de la 14 ani sunt doi dinţi cu smalţul sărit, despre care spune amuzat că se bucură că încă îi mai are la locul lor.

"Cred că se vede foarte bine că nu am cicatrice pe faţă, sunt curat şi nu am nici nasul deformat. Doar la dantură se vede puţin că am încasat-o", explică antrenorul de box.

 L-a bătut pe Cuţov la turneul preolimpic

Întâlnirea cu sportul care i-a adus supremaţia în box a avut loc în copilărie. "Eram un băiat slab, aveam doar 42 de kilograme. Şi eu şi fratele meu am făcut box, deşi părinţii nu erau de acord cu asta. Când eram la şcoala profesională, am rămas şi corigent, am vrut să mă las şi de şcoală pentru că stăteam mai mult în sala de antrenament", povesteşte sportivul ploieştean. 

"Am urmat mai multe cursuri de calificare, de mecanic auto, de strungar, ştiam să fac şi mobilă. La 16 ani am luat primul meu salariu, care era de 950 de lei. În box, satisfacţiile materiale au venit abia când am ajuns campion", mai spune acesta.

Prima victorie importantă pe ring a înregistrat-o în 1980, la turneul preolimpic, când l-a avut ca adversat pe Simion Cuţov, emblematicul boxer al deceniului opt, care şi-a trecut în palmares patru titluri de campion naţional, trei de campion european, o medalie de argint la Campionatele Mondiale de la Havana din 1974 şi o alta la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976.

"Eu aveam 22 de ani , iar el avea deja 28. A fost o satisfacţie enormă să câştig în faţa omului pe care-l admiram atât de mult în copilărie", susţine Leontin Sandu. Acesta a fost începutul unei cariere în box. A câştigat patru turnee internaţionale, a fost vicecampion balcanic în 1985, şi campion naţional în 1987.

"Eram tare mândru de realizarea mea. Aveam 29 de ani şi eram primul campion naţional din Prahova după 29 de ani, când campion a fost primul meu antrenor de box - Petre Popescu. Mi-a purtat noroc această cifră"spune boxerul.

Îi învaţă să câştige pe ringul de box

De mai bine de două decenii, Leontin Sandu este antrenor la Petrom Petrolul Ploieşti, alături de alţi mari pugilişti care au adus cinste urbei: Titi Tudor, Ion Moroiţă, Adrian Pârlogea şi Ovidiu Dragomir.

Fostul campion şi-a arătat supremaţia ca tehnician, fiind un veritabil descoperitor de talente, numeroşi elevi de-ai săi clasându-se pe podium la campionate naţionale, europene şi mondiale.

"Criza economică are efect invers în box. Avem din ce în ce mai mulţi elevi. Probabil că nu mai au bani să-I cheltuie pe tot felul de prostii şi se orientează către un sport care-i face mai sănătoşi şi mai puternici" spune antrenorul ploieştean.

Întrebări şi răspunsuri

Cum îi determinaţi pe copii şi tineri să practice boxul?

L.S: Îi selecţionăm din rândul elevilor din şcoli. Mergem în unităţile de învăţământ şi îi vedem cum se comportă în sala de sport. Îi aducem apoi  pe cei care vor să urce pe ring în sala de antrenament, îi punem în faţa oglinzii să facă mişcări pentru autocontrol, să alerge, practic să vedem şi cât de iuţi sunt. Este un sport care educă foarte mult caracterele.

Aţi avut posibilitatea să vă stabiliţi peste hotare, în perioada când practicaţi boxul?

L.S: Da, a fost un moment în 1980, când mi s-a propus să plec în Statele Unite, cu azil politic. Dar soţia era însărcinată, iar eu mă pregăteam de olimpiadă. Prin urmare, regret şi nu prea că nu am luat calea străinătăţii. Acolo nu aveam asigurat un loc de muncă, trebuie să o iau de la capăt.

Ce-i place

"Îmi place să joc table, să râd, să spun şi scult bancuri. În timpul liber ies împreună cu familia la iarbă verde. Sunt norocos  că am o soţie care m-a încurajat tot timpul să fac box. Îmi place tenisul de masă şi fotbalul"

Ce nu-i place

Leontin Sandu spune că nu-i plac oamenii neserioşi, indiferenţi şi sportivii care încearcă să-l mintă pentru a scăpa de antrenamente.

 Profil

Născut

2 noiembrie 1958, localitatea Şirna, Prahova

Studii

Şcoala postliceală de antrenori, Bucureşti

Familie

Căsătorit, are o fiică studentă

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite