Ploieşti: Leonard Iosif este fascinat de magia ascunsă în simboluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leo este fascinat de tatuaje
Leo este fascinat de tatuaje

Hulite şi iubite deopotrivă, tatuajele sunt, pentru Leo, mesaje codificate, un mod de înfrumuseţare a trupului şi multă artă

A făcut primul tatuaj la 15 ani, stângaci şi simplist. Definit de perfecţionism, în tot ceea ce face, Leo a decis atunci să pornească pe lungul drum al artei tatuajului. A apelat la prieteni cu experienţă, dar mai mult a învăţăt singur, furând meseria, pentru că în România nu există şcoli unde poţi deprinde tehnicile şi arta tatuajului şi nici măcar organisme care să certifice această activitate.

Dovadă faptul că, în nomenclatorul CAEN al meseriilor, artiştii tatuatori sunt încadraţi la saloane de înfrumuseţare.

După ce a încercat mai multe meserii, în urmă cu un an, la îndemnul prietenilor, şi-a cumpărat aparatură profesională şi a deschis un salon de tatuaje artistice, cosmetice şi piercing.

Pentru că a avut multe rude doctori, a înţeles importanţa igienei şi riscurile enorme la care te supui atunci când îţi faci un tatuaj. "Sunt foarte surprins că încă mai sunt clienţi care, atunci când intră în salonul meu, nu mă întreabă de sterilizare, de acele şi aparatura pe care o folosesc şi, în general, nu-i interesează igiena. Sunt dispuşi să le baţi tatuajul şi cu un cui", spune Leo.

Cu un simţ al umorului extrem de dezvoltat, Leo încearcă să facă puţină educaţie clienţilor. "Un tatuaj este un simbol extrem de personal, un mesaj şi plus de frumuseţe pentru corp. De aceea sunt dezamăgit atunci când vin clienţi care vor tatuaje tribale, litere chinezeşti sau un Che Guevara fără să ştie absolut nimic despre semnificaţia mesajului pe care vor să-l deseneze pe corpul lor", a constatat artistul.

A remarcat şi că tinerii împrumută modele şi vor tatuaje ca ale lui Beckham sau Rihanna, mesaje care nu-i reprezintă şi al căror singur scop este acela de a-şi demonstra duritatea sau extravaganţa.

Medic, artist, tehnician

Un artist tatuator bun este, în acelaşi timp, medic, artist plastic şi un tehnician desăvârşit. "Trebuie să ai mult sânge rece pentru că se mai întâmplă ca vreun client să leşine de durere sau pentru că are fobie de ace.

De asemenea, trebuie să ai talent la desen, altfel faci doar tatuaje în serie, fără personalitate. Şi, nu îl ultimul rând trebuie să te pricepi să baţi bine un tatuaj care să dureze", spune Leo.

A avut clienţi de la 16 (în acest caz este nevoie de acordul părinţilor sau de prezenţa unuia dintre ei la salon) până la 50 de ani şi comenzi dintre cele mai ciudate. "Un român stabilit în Irlanda mi-a cerut să-i tatuez pe spate bătălia de la Griviţa, un altul şi-a tatuat un semn de indian roşu în frunte şi un Iisus pe mână pe care l-a dus să-l sfinţească la mănăstire. Normal că preotul l-a alungat din biserică".

I se cer şi piercinguri în zone intime sau tatuaje cu mesaje obscene, însă refuză astfel de comenzi tot din dorinţa de a face educaţie. "Eu sper ca în maximum 10 ani, percepţia românilor despre tatuaje să se schimbe, atât din punctul de vedere al prejudecăţilor cât şi din cel al alegerii modelelor pe care vor să şi le tatueze", este optimist Leo.

Ce-i place

Câteodată îi place să lenevească şi iubeşte mult animalele. Este mulţumit şi atunci când un client vine în salonul lui, ştie exact ce vrea şi apoi afişează cu mândrie şi fără ostentaţie un tatuaj făcut de el.

Ce nu-i place

"Mi-ar plăcea ca artiştii tatuatori din Ploieşti să comunice mai mult între ei şi să fie prieteni. Şi aş vrea că activitatea noastră să fie mult mai vizibilă. Avem două Uniuni ale Tatuatorilor în România, dar cred că se caracterizează mai mult prin competiţie decât prin uniune", spune Leo.

 Ce ar trebui să ştie o persoană care vrea un tatuaj?

L.I: Spatele, de exemplu, nu se poate tatua într-o singură şedinţă. După 4-5 ore de bătut cu acul, corpul suferă modificări şi trebuie lăsat să se odihnească minium trei săptămâni până la o nouă şedinţă. De asemenea, persoana respectivă trebuie să fie relaxată, mâncată şi să nu fi consumat alcool.

Sunt şi persoane care nu mai vor un tatuaj?

L.I.: Mă confrunt frecvent cu aşa ceva şi mi-am propus să cumpăr un aparat laser pentru scoaterea tatuajelor. Mulţi vor şi să repare un tatuaj făcut de amatori. Una dintre marile mele dorinţe este însă deschiderea unui magazin cu consumabile pentru saloanele de tatuaj de unde artiştii să cumpere aparatură sterilă pentru a nu-şi infecta prietenii.

Profil

Născut. 15 septembrie 1977

Studii. Îl reprezintă cei 17 ani în care a făcut tatuaje

Familie. În curând

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite