Ploieşti: La ce pericole vă expuneţi dacă vă scăldaţi în ape murdare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscurile la care se expun amatorii de scăldat în lacuri, râuri sau alte locuri neavizate sunt diverse, de la boli şi erupţii ale pielii, până la înec.

Săptămânal, peste 20 de pacienţi ajung la cabinetele medicilor dermatologi din Ploieşti cu diverse erupţii sau boli de piele, căpătate, în special, din apele râurilor sau a lacurilor în care s-au scăldat. „Am fost la baltă, să pescuim, dar pentru că era foarte cald am intrat şi în apă. După câteva zile am văzut că mi-a apărut o roşeaţă pe piele şi mă şi mănâncă foarte rău. Aşa că m-am prezentat la medic ca să îmi recomande un tratament", explică Mircea Panaitescu, un pacient al unui cabinet de dermatologie.

La secţia de Dermato-Venerice a Spitalului Judeţean Ploieşti sunt internaţi numai pacienţii care se prezintă cu afecţiuni grave, însă majoritatea celor care au contactat o boală de piele din apele murdare primesc tratamente la domiciliu. Cele mai periculoase locuri, în care medicii nu vă recomandă să vă scăldaţi, sunt acelea în care au acces şi animalele. „De fiecare dată când trec pe lângă râul Teleajen, sunt cel puţin câte trei-patru persoane care fac baie. Într-o zi am văzut cum la distanţă de câţiva metri de cei care se scăldau erau câţiva cai, bagaţi şi ei cu picioarele în apă", spune ploieşteanca Teodora Florea.

Recomandările specialiştilor

Pentru a evita neplăcerile cauzate de bolile de piele, medicii recomandă ploieştenilor să evite să se răcorească în ape care nu sunt întreţinute şi nici avizate pentru scăldat. „Cei care doresc să se răcorească trebuie să aleagă numai bazinele special amenajate, deoarece, bolile de piele pe care le pot contacta reprezintă cel mai mic inconvenient, pericolul cel mai mare fiind cel de înec", explică medicul dermatolog Mihaela Chirică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Ucişi de ape

Peste 10 persoane şi-a găsit sfârşitul în această vară în apele lacurilor şi râurilor din Prahova. Cel mai cutremurător caz a fost cel în care două fetiţe din Prahova, de 10, respectiv 12 ani, au murit înecate în apele râului Ialomiţa, în luna iunie. Cele două fete abia ieşiseră de la şcoală şi s-au dus la scăldat, împreună cu câţiva colegi, însă nu au mai ieşit vii din apele râului.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite