Ploieşti: La 17 ani, Adina Anghelache este mâna dreaptă a unui ONG

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din clasa a V-a lucrează ca voluntar la proiecte din domenii dintre cele mai diverse, iar de aproximativ un an secundează cu mână de fier activitatea unui ONG din Berceni.

O mână de om sub explozie iminentă. Este prima impresie pe care ţi-o dă Adina Anghelache, o fată veselă, cu zâmbetul şi argumentele întotdeauna la ea. O liceană puţin obişnuită, este întotdeauna acolo unde este ceva de făcut sau ceva de învăţat.

La numai 17 ani, are experienţă în domenii dintre cele mai diverse, de la ziaristică, întocmire de proiecte europene sau debate.

Aventura ei a început în clasa a V-a, atunci când s-a înscris ca voluntar în Corpul Păcii, un ONG care desfăşura o mulţime de activităţi în şcoala generală de la Berceni, localitatea unde învăţa la acel moment Adina.

Voluntariatul în cadrul acestei organizaţii i-a deschis un orizont despre a cărui existenţă nici nu ştia până atunci. De atunci, în fiecare vară, îşi petrece vacanţa lucrând benevol în organizaţii din domenii cât mai variate: presă, relaţii publice, birotică sau proiecte comunitare.

"Din păcate, în 12 ani de şcoală nu m-a învăţat nimeni cum să primesc un pachet, să vând un produs sau să zâmbesc unui client", a observat Adina. De aceea, învaţă cât mai mult din activităţi extra-şcolare, iar singura soluţie este voluntariatul.

A fost în Berceni atunci când ONG-ul Second Chance a dotat laboratoarele de informatică din şcolile comunei, când a inaugurat cinci parcuri de joacă sau când femeile din comună, cu vârsta peste pensionare, au primit o nouă şansă prin munca într-un atelier de mozaic.

De la hârţogăria de secretariat până identificarea obiectivelor, realizarea de proiecte europene sau obţinerea de fonduri, a făcut absolut totul în cadrul acestui ONG. "Cu timpul, responsabilităţile mele au crescut, iar la un moment dat, toate sarcinile îmi vor reveni mie exclusiv", spune Adina.

Facultate în Anglia

Pe lângă dorinţa de a reconstrui comuna Berceni, de care este foarte ataşată, Adina are multe alte preocupări. Scrie o pagină de învăţământ într-un ziar prahovean cu specific şi este campionaă la debate. În urmă cu un an, la prima participare la un concurs de acest gen, a fost vicecampioană la regionala de începători.

"A fost cea mai mare confruntare cu mine însămi şi am avut un apogeu al emoţiilor atunci când a trebuit să-mi susţin ideile în faţa unui public numeros. Debate-ul este cel mai bun antrenament pentru modul în care trebuie să te prezinţi pe tine în faţa unui om, iar un interviu este cel mai bun exemplu. După ce ieşi din şcoală, leşini la primul interviu pentru că te-au doborât emoţiile în faţa unei întrebări", crede Adina.

După abolvirea liceului, Adina vrea să urmeze o facultate în Anglia. "Este singura ţară din UE unde se oferă împrumuturi rambursabile de studii. Ştiu că voi returna aceşti bani, însă cred că sunt cea mai bună investiţie", spune cu foarte multă maturitate Adina.

Şi nici nu are de gând să se întoarcă prea repede în România, ci abia după ce va lucra câţiva ani acolo pentru a dobândi experienţă. Domeniul la care s-a gândit este, evident, unul care are legătură cu activitatea de ONG şi fonduri europene.

Ce-i place

Îi plac oamenii care râd şi sunt veseli, nu o dată i s-a întâmplat să reţină o figură sau un nume doar pentru că respectiva persoană a ştiut să zâmbească din tot sufletul.

Ce nu-i place

Nu-i plac oamenii care se uită "urât" şi cei care nu luptă pentru ceea ce îi face fericiţi. "Nu cred în reîncarnare, aşa că este datoria noastră să facem totul pentru a fi fericiţi în această viaţă", este crezul Adinei.

 Ce temă de debate ţi-a plăcut cel mai mult să susţii?

A.A: Legalizarea avortului. Nu este un lucru fericit care ţi se poate întâmpla, dar nici nu este de condamnat. Ideea este că avortul poate fi, uneori, o nevoie, un ultim pas pentru a nu distruge viaţa ta şi nici o alta, nevinovată.

 Mai ai şi timp liber?

A.A: Da, sigur, cred că timpul liber este doar o problemă de organizare şi identificare a priorităţilor. Vara, îmi place să alerg şi să fac mişcare, însă iarna, cum sunt oarecum meteo-sensibilă, stau în casă şi mă uit foarte mult la filme.

Profil

Născută. 9 septembrie 1992

Studii. Clasa a X-a filologie-engleză, Colegiul Naţional I.L.Caragiale

Familie. Are doi fraţi mai mari

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite