Ploieşti: Kitsch şi artă pe tarabele cu mărţişoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăvara aceasta, preţurile modice şi varietatea mărţişoarelor lor sunt "armele" vânzătorilor în lupta cu criza.

Sezonul mărţişoarelor s-a deschis luni, oficial, în Ploieşti, perioada fixată de municipalitate pentru vânzările specifice începutului lunii martie fiind cuprinsă între 22 februarie şi 10 martie.

Preţurile primăvătarice ale mărţişoarelor, cuprinse între 1 şi 10 lei, sunt considerate imbatabile de vânzători. Chiar dacă majoritatea sunt la limita dintre kitsch şi oribil, micile simboluri pot fi denumite mărţişoare, măcar prin asocierea cu şnurul alb-roşu specific.

De la broşe din gablonţ, flori miniaturale din plastic ordinar pînă la bijuterii şi decoraţiuni lucrate manual, cu mult simţ estetic, mărţişoarele se adresează tuturor gusturilor şi nu în ultimul rând, portofelelor.

"Obişnuiesc să iau în fiecare an pentru toate prietenele, vecinele şi nepoatele mele mărţişoare. Mi se pare frumos şi păstrez obiceiul", ne-a spus Cornelia Matei, o ploieşteancă venită la cumpărături.

 Chirii modice

Peste 300 de comercianţi au depus din timp cereri la Direcţia de Patrimoniu a Primăriei pentru a-şi instala tarabe sau corturi în cartierele din oraş. Mesele pliante nu pot depăşi doi metri pătraţi, pe când pavilioanele pot avea o suprafaţă de nouă metri pătraţi.

Chiar şi chiria percepută anul acesta de municipalitate încurajează vânzarea: 1 leu metrul pătrat pe zi în centru şi 0,8 lei în cartiere. Plata se face însă anticipat pentru toată perioada.

"Nu mi s-a părut exagerat să plătesc în avans pentru că îmi voi recupera sigur banii. Nici nu am instalat bine masa că oamenii au cumpărat câte ceva", era mulţumită Rodica Clenci, o comerciantă din cartierul Nord.

Evident însă, vânzătorii prefer central oraşului, unde vor exista 124 de locuri, împărţite în zonele Mihail Kogălniceanu - 92 şi cea pietonală - 32. În nord sunt 70 de locuri, Aurora - 55, Malu Roşu - 30 şi Mihai Bravu - 15.

Preţuri de criză

Un coşar sau un trifoi, clasicele mărţişoare aducătoare de noroc costă în Ploieşti între unu şi trei lei, în funcţie de materialul din care sunt confecţionate. Broşele din lemn, pictate manual, sau bijuteriile din argint sunt printre cele mai scumpe mărfuri şi ajung pînă la 15-20 de lei.

La vânzare se găsesc însă şi animale de pluş, statuete biblice ori bibelouri de Crăciun, fără mare legătură cu venirea... primăverii.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite