Ploieşti: Judecătorii prahoveni sunt copleşiţi de dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2009, la Tribunalul Prahova a fost depăşit recordul naţional de număr de dosare pe judecător, înregistrat la nivel naţional în 2008, de 1.217 cauze care au revenit Tribunalului Suceava.

S-a ajuns practic la o medie de 1.291 de dosare, mult superioară mediei la nivel naţional din anul precedent, care a fost de aproximativ 800 de dosare pentru un singur judecător.

Cauza este una singură: tribunalul Prahova se confruntă cu o lipsă acută de angajaţi, judecători şi personal auxiliar de specialitate, ceea ce a determinat o încărcătură foarte mare de dosare pe fiecare şedinţă de specialitate.

"Recordul meu este de peste 190 de dosare într-o singură zi, ceea ce este epuizant şi poate genera consecinţe negative asupra calităţii actului de justiţie sau o reducere a operativităţii instanţei, din perspectiva numărului de dosare pe rol", ne-a declarat Alina Anton, judecător şi purtător de cuvânt al Tribunalului Prahova.

Doar 24 de judecători dintr-un necesar de 40 sunt în prezent angajaţi la această instanţă, necesarul de posturi fiind un alt motiv pentru care tribunalul este pe primul loc la nivel naţional.

Dosare pe rol din 1999

Şi, de parcă nu ar fi fost suficient, criza le-a dat şi mai mult de muncă judecătorilor. Volumul de activitate a înregistrat o creştere de peste 21% în materie comercială şi de contencios administrativ.

Astfel, numărul dosarelor de insolvenţă a crescut faţă de 2008 cu aproximativ 50%, la peste 1.700 de dosare. Puţin ajutor a venit din partea legislaţiei care a simplificat procedura de declarare a insolvenţei.

Cu acest volum de muncă, nu este de mirare că la Tribunalul Prahova sunt încă în soluţionare dosare din 1999 (un caz de faliment) sau din 2001.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite