Ploieşti: Jucăriile lui Moş Crăciun îi pot răni pe copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: În şapte zile au fost verificate peste 40.000 de jucării
Ploieşti: În şapte zile au fost verificate peste 40.000 de jucării

Inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului sunt cu ochii pe comercianţii care expun la vînzare jucării care pot trimite în spital copiii care le utilizează.

Cu două săptămâni înainte de Crăciun, cartierele Ploieştiului s-au umplut cu tarabe ticsite cu maşinute, cu păpuşi, şi cu alte obiecte destinate copiilor. Chiar dacă au preţuri mici, de neconcurat, unele produse comercializate pe trotuare reprezintă adevărate capcane, punând în pericol sănătate şi chiar viaţa celor care le primesc în dar sub bradul de Crăciun.

Ca în fiecare an, inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Prahova derulează în această perioadă controale la comercianţii de jucării. Săptămâna trecută au fost verificate peste 40.000 de obiecte, expuse la vânzare nu doar la tarabe ci şi în supermarketuri.

Amenzi de până la 10.000 de lei

Au fost descoperite sute de pistoale cu bile de plastic care pot sparge până şi un geam, jucării vopsite cu tot felul de amestecuri toxice, puşti cu baionete care pot stăpunge pielea, dar şi ale obiecte care pot trimite un copil în spital.

În plus, comisarii OPC au găsit şi jucării care nu aveau tipărit pe etichete marcajul de conformitate şi nici elementele de identificare specifice, cu numele producătorului.

Mii de astfel de produse au fost restrase de la vânzare, iar cei găsiţi cu nereguli au plătit amenzi de până la 10.000 de lei fiecare. “Noi suntem corecţi. Noi nu obligăm pe nimeni să le cumpere. Dacă vor părinţii, înseamnă că ei răspund dacă li se întâmplă ceva copiilor lor”, a spus Simona Tudor, comerciant de jucării în zona Aurora Vest.

“Prefer să dau un ban în plus şi să-I cumpăr ceva frumos, trainic, cum ar fi o maşinuţă. Am găsit una la vreo 70 de lei, dar nu se rupe la a doua mişcare cum se întâmplă cu astea de doi lei”, este de părere Adelina Bârsan, mama unui băieţel de şase ani. Controalele inspectorilor OJPC Prahova la jucării vor continua şi săptmâna viitoare.

Eticheta e importantă
Orice jucărie care vă atrage privirile trebuie atent verificată înainte de a o cumpăra. Mare atenţie, deci, la etichetele care indică vârsta celor care pot să folosească jucăria, la condiţiile de utilizare a acesteia şi la eticheta cu numele producătorului, pe care în mod normal trebuie să fie trecută şi adresa cu numărul de telefon al firmei respective.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite