Ploieşti: Iulia Oxana Andriuc reacţionează foarte bine cu chimia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulia Oxana Andriuc este olimpică naţională la chimie
Iulia Oxana Andriuc este olimpică naţională la chimie

La numai 15 ani, Iulia Oxana este olimpică naţională la chimie pentru categoria sa de vârstă. Este pasionată total de această disciplină.

Delicată, copilăroasă şi cu ochi frumoşi, care trădează inteligenţa nativă, Iulia face notă discordantă cu majoritatea colegilor ei de aceeaşi vârstă.

Nu se îmbracă ostenativ, nu se machiază şi nu are nevoie să vorbească tare pentru a fi remarcată.

Este suficient să-i dai o carte de chimie pentru că se transformă, fără să vrea, în cea mai "cool" elevă din şcoală.

În vacanţa de iarnă s-a întors de la Piteşti, de la olimpiada naţională de chimie, cu premiul I şi un premiu special pentru cea mai bună lucrare teoretică.

Şi mai interesant este că a ajuns la acest nivel de performanţă în numai doi ani. A început să studieze chimia în clasa a VII-a, o dată cu toţi ceilalţi colegi ai ei.

„Mi-am dat seama că îmi place chimia încă de la prima lecţie, iar pe măsură ce a trecut timpul m-a interesat din ce în ce mai mult", mărturiseşte Iulia.

A avut şi norocul ca, în şcoala în care învaţă, Grigore Moisil din Ploieşti, să o întâlnească pe Mihaela Morcovescu, un dascăl cu vocaţie care a reuşit să depăşească impedimente precum salariul de profesor sau timpul petrecut suplimentar cu elevii pentru a face performanţă.

Şi un laborator bine dotat cu substanţe, reactivi şi toate instalaţiile necesare experimentelor au fost determinante în premiul obţinut de Iulia Andriuc.

Multi-talent

Pregătirea pentru olimpiadă a început încă din toamnă, timp în care Iulia a alocat minimum şase ore pe zi acestei discipline. "Când studiez la chimie nici nu simt cum trece timpul, nu percep lecţiile ca pe un efort, ci doar ca pe o plăcere mare de a lucra şi învăţa", spune Iulia.

De aceea, nu crede că îşi pierde copilăria în detrimentul chimiei. Ar fi canalizat orele libere tot spre studiu pentru că, până în clasa a VII-a, s-a remarcat şi la concursurile naţionale de matematică.

Şi, deşi predominantă este latura reală, Iuliei îi place foarte mult şi să picteze sau să modeleze bijuterii în lut. "Din păcate, nu am mai avut atât de mult timp pentru desen, dar las vacanţa de vară pentru pictat", spune olimpica.

Aşa cum este normal, una dintre cele mai mari griji ale Iuliei este, anul acesta, alegerea liceului. A primit deja o ofertă de la o instituţie particulară din Bucureşti, dar încă nu vrea să plece de acasă.

"Avem cele două colegii naţionale din Ploieşti, Mihai Viteazul şi I.L.Caragiale, care au mereu rezultate excepţionale, inclusiv pe plan internaţional. Voi alege mai mult ca sigur unul dintre ele", ne-a dezvăluit Iulia.

Deocamdată, nu vrea să se hazardeze în privinţa facultăţii, deşi toată lumea ar presupune că alegerea nu poate fi decât medicina. Şi nici nu ştie dacă, mai târziu, ar putea lua în calcul o facultate în afara ţării.

"Sunt planuri mult prea îndepărate. Mă voi gândi la momentul respectiv dacă este cazul să urmez o asemenea posibilitate", spune Iulia dezarmant.

Profil

Născută. 20 martie 1995

Studii. Elevă în clasa a VIII-a, şcoala Grigore Moisil Ploieşti

Familie. Este singură la părinţi

Ce-i place

"Îmi place foarte mult... chimia, să desenez, să ascult muzică liniştitoare şi să fac medalioane din lut. Cum am foarte puţin timp liber mă bucur foarte mult când mă întâlnesc cu prietenele mele, deşi discutăm tot despre şcoală", spune Iulia.

Ce nu-i place

Nu suportă minciuna şi oamenii prefăcuţi. A avut ocazia, chiar şi la o vârstă atât de fragedă, să ia contact cu astfel de specimene şi au întristat-o. Speră să nu ajungă niciodată ca ei, nici măcar atunci va creşte mare.

Ai fi reuşit singură să atingi această performanţă?

I.A: Nu fără profesoara de chimie, Mihaela Morcovescu, şi părinţii mei. Mi-au oferit tot suportul moral şi, nu în ultimul rând, financiar, de care am avut nevoie. Îţi trebuie cărţi, adeseori scumpe, iar eu le-am avut întotdeauna. Iar din acest punct de vedere, greul începe abia în anii de liceu.

Ai planuri pentru vacanţa de vară?

I.A: Da, voi merge într-o tabără de... chimie, aşa cum am făcut şi anul trecut. Adică voi învăţa şi voi da examene. Însă va fi şi suficient timp liber pentru odihnă şi celelalte pasiuni ale mele. Mă bucur că nu voi mai avea de făcut teme, fiind vorba de trecerea de la clasa a VIII-a la liceu.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite