Ploieşti: Ion Popescu, cel mai experimentat măcelar din Halele ploieştene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De peste 30 de ani tranşează porci şi vite şi meseria nu mai are secrete pentru el. Într-o oră, n-are ce face cu un porc.

„Mi-a plăcut meseria de mic copil, am vrut să ştiu să fac ceva bine şi am luat-o pe calea asta. Întâi am fost ucenic", îşi începe povestea Ion Popescu, măcelarul cu cea mai mare experienţă în domeniu care lucrează în Halele Centrale din Ploieşti. De-a lungul timpului a lucrat ca tranşator şi la abatorul din localitate şi a făcut şcoala de preparator de mezeluri.

„De la început am lucrat vită, porc... Dacă îţi place meseria, automat o faci cu drag, cu plăcere, ca orice meserie. Mie, de exemplu, îmi place să lucrez, să stau la serviciu. Trebuie să ştii să tai carnea, pe calităţi, să o serveşti..., trebuie să respecţi clienţii, să le vorbeşti frumos, să ai marfa frumos expusă în vitrină...", vorbeşte măcelarul despre modul în care trebuie să-şi faci meseria, pentru a atrage clienţii la boxă. Mai ales acum, când vânzarea nu mai este ca altă dată.

Ca unul care a lucrat în branşă şi înainte de Revoluţie, spune că atunci se tranşau, de exemplu, mai mulţi porci. „Se lucra mai mult şi se vindea mult mai mult. Acum nu mai este ca înainte, acum cumpără lumea din comerţ. Cei de la ţară mai cresc porc, pe la oraş prea puţini. Înainte avea valoare banul, cumpăra lumea... şi erau industrii separate, era industria cărnii şi industria alimentară. Acum, mai ales, fiind criză, oamenii mai renunţă. Ar mânca, dar nu au bani. Pe vremea comuniştilor se tranşau aproape patru tone de carne pe zi", explică Ion Popescu.

Măcelar şi în familie

Cel căruia colegii îi spun nea Ion a crescut şi el porci în curte şi, bineînţeles, la vreme de Ignat nu lăsa pe altcineva să-i taie şi să-i tranşeze. A fost şi este şi acum solicitat de prieteni, rude şi vecini să-i ajute, dar nu prea mai are timpul să o facă. „Am programul lung de lucru şi, în cel mai bun caz, dacă taie porcii duminica, mai pot să mă duc să tai sau să tranşez, că atunci am liber", spune profesionistul. În schimb, dă sfaturi la toată lumea deorece tinerii mai fac greşeli, spre deosebire de cei în vârstă, care toată viaţa şi-au tăiat singuri porcii şi ştiu ce au de făcut, „ştiu cum se tranşează, cum se sărează şi se afumă, astfel încât să-şi prepare fiecare carnea după gust", după cum spune nea Ion.

Experienţa e importantă

În ceea ce-l priveşte, are atâta experienţă încât într-o oră dă gata un porc. Vita, în schimb, se tranşează mai greu, deoarece e mai mare şi mai osoasă. Şi tot din experienţă le spune crescătorilor particulari să meargă să-şi facă analizele pentru a nu avea probleme cu trichineloza. „E cea mai mare prostie pe care o pot face, dacă nu se prezintă la medic, chiar dacă plătesc o taxă. Trebuie să facă analizele, pentru a vedea dacă porcul a fost sănătos sau nu. Unii au păţit-o, inclusiv la mine în familie. Cineva a tăiat porcul, au mâncat mai mulţi şi s-au trezit bolnavi", spune Ion Popescu.

Profil
NĂSCUT
7 octombrie 1953, Ploieşti

EDUCAŢIE
Şcoala de tranşatori şi preparatori mezeluri

EXPERIENŢĂ
Este măcelar de 30 de ani

FAMILIE
Căsătorit, are doi copii

Întrebări şi răspunsuri
De unde se recoltează carnea pentru analize?
Dintre intercostali, de la ceafă, pilierul ăla după coastă..., astea sunt locurile de unde se recoltează pentru analize. Se duc bucăţelele mici la laborator.

Aţi avut ucenici?
Am avut destui. Au venit, le-am arătat ce trebuie să facă, i-am ajutat, au învăţat şi au ajuns să lucreze şi prin străinătate, prin Germania, Spania, Italia, Cehia, peste tot...

Ce fel de carne preferaţi să mâncaţi?
De felul meu mănânc vită, îmi place carnea de vită la ciorbă, friptură, grătar de vită. Porc nu consum.

Cum se relaxează un măcelar?
În weekend mai iese la un grătar, la iarbă verde, la o plimbare, dacă e timpul frumos.

Ce-i place
Îmi place foarte mult să ies în natură, să respir aer proaspăt, aer curat. Îmi place să mă duc cu copilul la plimbare, să merg cu fetiţa mea să ne plimbăm cu bicicleta. Îmi place şi sportul şi urmăresc cu plăcere la televizor meciurile de fotbal. Ţin cu Steaua Bucureşti.

Ce nu-i place
Nu-mi place toamna, târziu, şi iarna când este vremea urâtă, când plouă afară, când e frig, când trebuie să stai în casă. Altfel, chiar dacă e ger, dar nu plouă sau e lapoviţă, mai poţi să ieşi din casă, mai te plimbi, mai ieşi la un prieten, mai ieşi în curte.  

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite