Ploieşti: Ion Gavriloiu coase goblenuri din plăcere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Gavriloiu este atras de tablourile religioase
Ion Gavriloiu este atras de tablourile religioase

Are casa împodobită cu tablourile pe care el însuşi le-a realizat, iar cel mai mult este atras de icoane, pe care le-a cusut în mai multe exemplare.

„În anul 2000 am văzut un reportaj la televizor despre o persoană, un economist care făcuse 254 de goblenuri şi atunci am vrut să încerc şi eu să văd dacă reuşesc”, spune Ion Gavriloiu. S-a dus la un magazin de specialitate şi a cumpărat un goblen imprimat şi ustensilele necesare pentru a începe lucrul la acesta. „Primul tablou pe care l-am făcut a fost un peisaj de toamnă şi după aceea am fost şi am cumpărat toate anotimpurile”.

La început, era nevoit să mai descoasă ceea ce cosea greşit pentru că nu nimerea din prima, însă pe parcurs a devenit un profesionist în domeniu. „După ce mi-am mai format mâna, am început să comand goblenuri cu diagramă pentru că pe cele imprimate nu se distingeau prea bine culorile şi eu vroiam să iasă perfect”. A încercat să coasă şi cu ace franţuzeşti şi nemţeşti speciale pentru goblenuri, însă spune că cel mai bine se împacă tot cu cele româneşti. „Există o revistă de specialitate care apare anual şi de acolo îmi aleg modele noi de goblenuri, în funcţie de ce mă atrage”. În momentul în care găseşte un tablou care îi place, Ion Gavriloiu lucrează de dimineaţă şi până seara la acesta, aproape fără întrerupere. „Lucrez cu ambiţie toate tablourile. Dacă m-am apucat de un tablou nu îl las până nu îl termin. Aproape că nu îmi vine nici la masă să mă duc. Nu îmi place să fiu deranjat în timp ce lucram pentru că am de înnnumărat mii de puncte şi este de ajuns o fracţiune de secundă de neatenţie ca să greşesc”.

Goblenul se spală şi se calcă

După finalizarea goblenului, artistul îl spală cu apă şi cu puţin dero, îl calcă pentru a-l usca şi după aceea îl duce la înrămat. Ion Gavriloiu a cusut zeci de goblenuri printre care „Carul cu patru boi” al lui Nicolae Grigorescu, „Peisaj la Posada”, „Ruga Maicii Domnului”, „Icoana Maicii Domnului”, „Cina cea de taină”, „Lac cu mesteceni”, „Noapte de primăvară”, „Ursuleţi în pădurea de pini”.

 „Au fost unele tablouri care mi-au plăcut aşa de mult încât le-am cusut în mai multe exemplare. De exemplu, Ruga Maicii Domnului am făcut-o în şapte exemplare, iar Icoana Maicii Domnului în patru exemplare”.

Icoanele au fost sfinţite

Toate icoanele realizate de artist au fost înrămate şi apoi duse la biserică pentru sfinţire. Deşi are un talent deosebit, Ion Gavriloiu nu a făcut o afacere din această pasiune şi a preferat ca tablourile să rămână în familie. „Majoritatea tablourilor le-am făcut cadou copiilor mei şi rudelor. Nu m-am gândit niciodată să le vând”.

Întrebări şi răspunsuri

Cât durează până terminaţi un goblen?

I.G.:În medie, lucrul la un tablou îmi ia patru-cinci luni, dar în condiţiile în care lucrez zi-lumină la acesta, aproape fără întrerupere.

Ce lucraţi în prezent?

I.G.: Deocamdată nu am nimic început, aştept să găsesc un model care să îmi placă. Am început să am şi probleme cu ochii, dar dacă găsesc ceva frumos, încep lucrul.

De unde aţi moştenit această pasiune?

I.G.: Mamei mele îi plăcea foarte mult lucrul manual. Era o femeie de la ţară şi îi plăcea să coasă.

CE-I PLACE

„Sunt curios şi vreau să fac de toate. Îmi place mult arta fotografică şi am făcut multe fotografii cînd eram mai tânăr”.

CE NU-I PLACE

„Nu-mi place să stau degeaba, trebuie să am tot timpul ceva de lucru. Nu-mi place omul care se laudă şi nu face nimic”.

PROFIL

Născut
2 mai 1939, comuna Cătina, judeţul Buzău

Studii
Liceul Veterinar Dragomireşti

Profesie
tehnician veterinar

Familie
căsătorit, doi băieţi

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite