Ploieşti: Instrumente aurite pentru muzicenii ploieşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzicienii vor cânta la instrumente de sute de mii de lei
Muzicienii vor cânta la instrumente de sute de mii de lei

Membrii Filarmonicii vor cheltui anul acesta 380.000 de lei pe achiziţii, iar instrumentele care vor fi cumpărate sunt realizate din lemn de cireş sau de abanos, unele având clapele arigintate sau aurite şi costă zeci de mii de lei fiecare.

Orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu" din Ploieşti are un renume internaţional graţie prestaţiei instrumentiştilor profesionişti de-a lungul timpului.

Dincolo de perfecţiunea de care dau dovadă pe scenă, muzicienii nu au arătat publicului niciodată problemele şi neajunsurile cu care s-au confruntat de-a lungul timpului, chiar dacă a fost vorba de instrumente vechi de peste 40 de ani, cârpite şi reparate.

„Am avut un corn englez care la un turneu a fost scăpat şi s-a dezmembrat. La pâlnia lui am lipit o lingură de lemn şi aşa s-a cântat la el  timp de 15 ani, din cei 40 în care a fost folosit", explică directorul artistic al orchestrei, Octavian David, care mai spune că acest corn a fost trimis la casat în urmă cu cinci ani.

Achiziţii importante

Pentru a evita situaţiile de acest gen, conducerea Filarmonicii solicită an de an un buget Primăriei Ploieşti pentru achiziţionarea unor instrumente noi. Anul acesta, municpalitatea a alocat 380.000 de lei pentru a fi achiziţionate un flaut, o tubă, un clarinet, un corn, un oboi, un fagot, o trompetă, un xilofon, un clarinet, dar şi alte instrumente.

Aceste obiecte sunt confecţionate din lemn de cireş sau de abanos, cu clape suflate în argint sau aur.

Preţul acestor instrumente variază între 30.000 şi 50.000 de lei, în funcţie de firma care le produce dar şi de materialele din care sunt confecţionate.

„Anul viitor avem în plan să achiziţionăm un pian, dar din păcate preţul de pornire pentru acesta este de aproximativ 100.000 de euro, astfel că nu ne-am mai permite să facem şi alte achiziţii", explică directorul Filarmonicii, Corneliu Irimia.

Orchestra dispune în acest moment de 4 piane, din care unele sunt primite ca donaţie, la inaugurarea Filarmonicii ploieştene, în 1952.

Instrumente româneşti

Potrivit conducerii Filarmonicii, toate instrumentele care urmează să intre în patrimoniul acestei insituţii vor fi achiziţionate prin cerere de oferte, putând participa doar firmele de pe teritoriul ţării noastre care comercializează astfel de obiecte.

Achiziţiile se vor face în funcţie de cele mai bune oferte ale societăţilor participante.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite