Ploieşti: În lipsa subvenţiei, preţul gigacaloriei plătit de ploieşteni se va dubla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La iarnă, facturile pentru căldură vor ajunge până la 400 de lei pentru un apartament de trei camere.

Eliminarea subvenţiei la energia termică pentru populaţie, aşa cum a anunţat preşedintele ţării, îi va duce pe ploieşteni la disperare. “Va fi cea mai mare nenorocire dacă se renunţă la subvenţii. Nu ştiu dacă vom mai avea oameni racordaţi la sistemul de încălzire. Nu-şi va mai permite nimeni să primească căldură de la Dalkia. Singura soluţie care ne va mai rămâne va fi să batem geamurile în cuie şi să curăţăm copacii pentru a face rost de lemne de foc”, ne-a declarat preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari, Ion Stan.

Acesta consideră că ploieştenii vor alege să se debranşeze atât de la căldură, cât şi de la apă caldă pentru că nu vor mai avea cu ce să plătească facturile. “Vom ajunge să ne spălăm cu picătura pentru că nu ne vom mai permite să stăm în cadă să lăsăm apa să curgă la discreţie”, a mai precizat preşedintele UAP.

Tarife pentru la iarnă

Dacă iarna trecută, ploieştenii au plătit 117 lei gigacaloria, în condiţiile în care aceasta era subvenţionată de la stat şi de la bugetul local, în această iarnă, aceştia ar putea plăti preţul real al acesteia care este de 224,8 lei/Gcal, adică dublu decât până acum.

Iată care ar fi preţurile estimative pentru una dintre cele mai friguroase luni ale iernii care ne aşteaptă. Pentru o garsonieră, factura la căldură va fi între 200 şi 220 de lei, pentru două camere între 260 şi 300 de lei, iar pentru un apartament de trei camere între 360 şi 400 de lei. Asta în condiţiile în care oricum Dalkia are de recuperat de la bugetul de stat peste 27 de milioane de lei şi se pare că banii nu vor fi recuperaţi curând. Datoria reprezintă subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei şi neachitată, sumă aferentă sezoanelor de încălzire 2008/2010. Reprezentanţii societăţii spun că fac tot posibilul pentru a-şi continua activitatea în condiţii optime, în ciuda situaţiei delicate de trezorerie în care se află în momentul de faţă. “Nu am primit până acum niciun ban de la bugetul de stat”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Dalkia, Ana Icătoiu.

Apartamente racordate la Dalkia

Din aproximativ 63.000 de apartamente câte sunt în Ploieşti, 58.300 sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire. Anul acesta, niciun apartament nu s-a debranşat de la Dalkia. Ploieştenii se pot debranşa de la sistemul centralizat doar dacă respectă prevederile legale aflate în vigoare şi numai în perioada în care nu se furnizează agent termic, adică până în luna octombrie.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite