Ploieşti: Halele Centrale au intrat în lucrări de modernizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refacerea intrărilor în clădire costa 130.000 de euro
Refacerea intrărilor în clădire costa 130.000 de euro

Construcţie veche de 76 de ani, declarată monument istoric, clădirea Halelor Centrale va avea, în maximum două luni, uşi automate şi perdele de aer cald la cele şapte porţi de intrare.

Lucrările de construire a clădirii Halelor Centrale din Ploieşti au început în 1929, iar în 1934 ea a devenit funcţională. Nu doar vechimea a făcut din această clădire un simbol al Ploieştiului, ci şi unicitatea arhitectonică.

Unul din elementele interesante ale clădirii halelor este cupola imensă, nesprijinită de stâlpi. Vremea şi-a pus amprenta asupra imobilului, o parte din geamuri sunt sparte, iar pavimentul este distrus pe unele porţiuni.

Ca să schimbe aspectul neîngrijit pe care l-au căpătat Halele Centrale, conducerea societăţii care administrează clădirea a decis să treacă la modernizări. Astfel, dinaceastă lună, au demarat lucrările care vizează în primă fază, refacerea celor şapte intrări de acces în clădire.

„Ne-am gândit pentru început să îmbunătăţim regimul termic din Hale prin înlocuirea celor şapte porţi de acces cu uşi automate, care sunt prevăzute şi cu perdele de aer cald. Vom încerca să nu modificăm arhitectura clădirii, mai ales că este vorba de un monument de patrimoniu. Este însă necesar să ne gândim şi la confortul comercianţilor şi al ploieştenilor care vin să-şi facă cumpărăturile aici", ne-a declarat Valentin Spânu, directorul societăţii Hale şi Pieţe din Ploieşti.

Lucrările de montare a uşilor automate urmează să fie finalizeze la începutul lunii martie. Această primă etapă de modernizare costă peste 130.000 de euro.

1,6 milioane de euro pentru modernizare

Societatea care administrează clădirea halelor Centrale nu se limitează doar la modernizarea intrărilor în clădire. Din 2011, întreaga construcţie veche de 76 de ani va intra într-un mai amplu proces de reabilitare.

„Vom încerca să obţinem anul acesta o linie de credit de 1,6 milioane de euro, bani care vor fi folosiţi pentru modernizarea imobilul. Trebuie refăcute reţelele electrice şi de canalizare, care au fost reparate ultima oară prin anii 1980. În plus trebuie urgent refăcută şi tâmplăria care este foarte veche, dar şi pavimentul din interiorul Halelor. Nu se va interveni însă decât după ce specialiştii vor face o expertiză tehnică pentru a nu afecta arhitectura", a mai precizat Valentin Spânu.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite