Ploieşti: Gerul a distrus afacerile viticultorilor din Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii susţin că producţia din acest an va fi cea mai slabă din ultimul deceniu (Foto-Arhiva)
Specialiştii susţin că producţia din acest an va fi cea mai slabă din ultimul deceniu (Foto-Arhiva)

Temperaturile extrem de scăzute din această iarnă au afectat culturile de viţă de vie în proporţie de peste 60%, în tot judeţul. Din nefericire, doar marii producători de vin au culturile asigurate şi vor fi despăgubiţi.

Prahova este recunoscută pentru suprafeţele generoase cultivate cu viţă de vie. De aici şi renumele judeţului care scoate anual pe piaţă sute de mii de tone de vin de cea mai bună calitate. Anul acesta însă se anunţă unul extrem de păgubos pentru viticultorii prahoveni. Temperaturile extrem de scăzute din această iarnă au afectat culturile în proporţie de peste 60%, în tot judeţul.

„Viţa de vie a avut de suferit din cauza temperaturilor extrem de scăzute din luna ianuarie, în zona Tohani şi Valea Călugărească aceasta coborând la sol sub -25 de grade, practic sub pragul limită de rezistenţă al viţei de vie. Au fost afectaţi atât mugurii, cât şi lemnul anual şi cel multianual", a declarat inginerul Marian Marcu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Prahova.

Profit zero pentru viticultori

Micii producători din Valea Călugărească îşi puneau speranţa în recolta de struguri de anul acesta. Acum au rămas doar cu paguba. Şi asta pentru că nu şi-au asigurat culturile împotriva calamităţilor naturale.

„De când mă ştiu trăim de pe urma viţei de vie. Nu ne-am asigurat cultura pentru că nu am mai avut bani şi pentru asta. Am investit anul trecut, pentru fiecare hectar cultivat cu viţă de vie, aproape 2000 de euro. Acum gerul ne-a luat tot", a mărturisit, Ion Stângă, unul din viticultorii din Valea Călugărească. Situaţia e gravă în toată comuna. Mai ales că doar 10% din producătorii de vin şi-au asigurat culturile.

În acest moment, în Prahova sunt cultivate cu viţă de vie aproximativ 8000 de hectare de teren. Aproape toată cultura este destinată producerii de vin. Specialiştii susţin că producţia din acest an va fi cea mai slabă din ultimul deceniu.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite