Ploieşti: Gerul a alungat clienţii şi comercianţii din pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calorifele electrice menţin florile la limita supravieţuirii
Calorifele electrice menţin florile la limita supravieţuirii

Temperaturile foarte scăzute au congelat deopotrivă marfa şi vânzătorii din pieţele ploieştene. Pentru a face faţă cât de cât frigului, unii comercianţi au improvizat instalaţii de încălzire, alimentate de la priza caselor de marcat.

Nu prea ai cum să te bucuri zilele acestea că nu mai stai la coadă la cei mai buni cartofi sau cele mai proaspete verdeţuri din pieţele ploieştene.

Şi asta pentru că marfa a dispărut aproape în totalitate de pe tarabe, iar ce se mai găseşte la vânzare este degerată. Câţiva comercianţi mai viteji, aproape vineţi din cauza gerului, înfruntă cu greu frigul pentru a scoate câţiva bănuţi.

Majoritatea face faţă cu metodele clasice: multe haine şi mişcare cât cuprinde.

Alţii au brevetat câteva modalităţi neconvenţionale pentru a trece cu bine peste temperaturile cu minus. Pe tarabă este aşezată doar puţină marfă, în timp ce restul este învelit în pături, pleduri sau carpete pentru a fi protejat de frig.

Şi, deşi nu au voie să folosească instalaţii de încălzire, unii dintre ei îşi aduc de acasă reşouri, aeroterme sau radiatoare pe care alimentează de la prizele caselor de marcat. Şi acestea sunt bine ascunse sub tarabă, reuşind să păstreze o temperatură oarecum suportabilă, însă doar în zona picioarelor.

"Orice comerciant care este depistat cu reşouri riscă amenzi usturătoare atât din partea societăţii noastre, Hale şi Pieţe, cât şi din partea pompierilor. Este inutil să încălzeşti un spaţiu deschis, este o risipă de energie", crede directorul SC Hale şi Pieţe Ploieşti, Valentin Spânu.

Florile sunt cele mai sensibile

Puţin mai feriţi sunt vânzătorii de flori. Marfa extrem de perisabilă ar îngheţa imediat în aer liber, aşa că singurii care îşi permit să mai vândă zilele acestea sunt comercianţii cu tonete racordate la electricitate.

Pentru a menţine o temperatură cât de cât adecvată, aceştia încălzesc florile cu aparate de aer condiţionat şi calorifere. "Problema este că nu voi vinde niciodată atât de multe flori încât să-mi scot banii pe factura la curentul consumat zilele acestea", este sceptică Mihaela Ion, o vânzătoare din piaţă.

Şi mai au o nemulţumire comercianţii. Pentru că, la Ploieşti, chiria pentru tarabele din piaţă se plăteşte cu o lună înainte, cei care nu au venit să vândă zilele acestea, din cauza frigului, vor pierde banii achitaţi deja pentru luna ianuarie. În medie, aceştia plătesc 7 lei pe zi pe fiecare metru pătrat unde îşi desfăşoară activitatea.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite