Ploieşti: George Nichifor ştie tot ce se petrece pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coordonează munca poliţiştilor comunitari care lucrează la dispecerat. Nu este străin de munca de teren şi a fost prezent la zeci de evenimente de interes pentru ploieşteni.

În adolescenţă a practicat karate şi baschet, aşa că nu îi este teamă să ia atitudine dacă este solicitat pentru aplanarea vreunui conflict sau pentru alte evenimente la care trebuie să intervină. Practică meseria de poliţist comunitar de la înfiinţarea instituţiei, din 1 aprilie 2005.

„Nu consider că m-am păcălit alegând să lucrez în acest domeniu. Înainte de asta am avut mai multe joburi, o firmă a mea, am fost administratorul unei societăţi comerciale, am lucrat la o fabrică de ţigări unde aproape toţi angajaţii erau fumători. Stabilitatea am găsit-o în meseria pe care o am acum. Îmi port cu mândrie uniforma şi vreau să contribui pentru a clădi o lume mai bună. Sunt un idealist. Îmi place să înfrunt problemele şi să văd cum se îndreaptă lucrurile, cum scăpăm de pericole şi de nepăsarea oamenilor", spune, cu emoţie în glas, dispecerul-şef. Munca sa presupune multă responsabilitate.

Răspunde, la zeci de telefoane, zilnic. În medie, primeşte, peste 200 de sesizări săptămânal. „Cele mai multe cazuri sunt de scandal domestic. Ne sună vecinii unor soţi care s-au luat la bătaie şi trebuie să mergem să verificăm ce se întâmplă. Eu sun echipele aflate în teren şi le indic unde să se deplaseze. Apoi, ne anunţă cetăţenii şi despre producerea unor incendii sau că au fost găsite persoane decedate în apartamente. Avem şi numeroase situaţii de tulburare a ordinii publice de către tinerii care nu ştiu să se distreze civilizat, şi care fac scandal în scările de bloc sau pe stradă, la ore târzii în noapte. Câteodată, mergem şi noi, dispecerii, pe teren, mai ales când e nevoie de ajutorul mai multor poliţişti", spune poliţistul.

Sare în ajutorul semenilor săi

Urmăreşte programele de ştiri la radio şi la tv pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă în municipiu şi în ţară. George Nichifor consideră că munca poliţiştilor comunitari este indispensabilă unei comunităţi care trăieşte din ce în ce mai greu din cauza lipsei banilor.

„Sunt un om optimist, care vede o lume mai bună. Nu-mi plac oamenii pesimişti care văd doar negru în faţa ochilor. Greutăţile trebuie să ne apropie, nu să ne facă duşmani. Chiar dacă lucrez la dispecerat, am fost de nenumărate ori şi pe teren, la evenimente cu impact, cum au fost inundaţiile din 2006 sau cele două sezoane de gripă aviară. Trebuie să ne ajutăm semenii în orice situaţie şi cu orice risc", susţine poliţistul comunitar.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cum rezolvaţi problema violenţei în şcoli?

Peste 60% din totalul insituţiilor de învăţământ sunt monitorizate în dispeceratul nostru, prin intermediul unui sistem video implementat de primărie. Vedem exact ce se întâmplă în preajma şcolilor şi chiar în incinta lor. Dacă sesizăm ceva reacţionăm prompt. Avem şi echipaje care fac teren. Să sperăm că avem şi elevi mai cuminţi în anul care vine.

Ce implică munca de poliţist comunitar, în ansamblu?

Cred că trebuie să dai dovadă de sprit de iniţiativă, de multă rezistenţă la stres, trebuie să te obişnuieşti cu orice fel de situaţie, şi să cunoşti foarte bine legislaţia în domeniu, fără de care nu poţi aplica legea.

CE-I PLACE

„Îmi place electronica şi mecanica. Din când în când îmi dau colegii «temă pentru acasă»: să repar aparate de radio şi tv stricate sau DVD-uri. Îmi place să fac şi mecanică auto şi nu în ultimul rând, îmi place foarte mult şi lectura.

CE NU-I PLACE

„Nu-mi place lenea şi faptul că tinerii nu-şi mai dau interesul să devină cineva în viaţă. Nu au un ideal, sau, dacă îl au, din cauza unor lipsuri, renunţă la el", spune George.

PROFIL

Născut

10 aprilie 1969, la Ploieşti

Studii

Facultatea de Drept, Spiru Haret, Ploieşti

Familie

Căsătorit, are un copil

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite