Ploieşti: Florica Badea este bucătăreasă de casă domnească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doamna Florica, cum îi spun toţi cunoscuţii, are mână de aur. De 20 de ani găteşte pentru ploieştenii gurmanzi.

Pasiunea pentru gătit o are din copilărie. Mama Floricăi Badea era o gospodină desăvârşită. De la ea a deprins tainele bucătăriei. „Cele mai frumoase momente ale copilăriei mele au fost când ne făcea mama cartofi copţi, găluşte de cartofi umplute cu prune şi tăvălite prin pesmet, floricele de porumb şi nuci cu zahăr. Apoi, eram nelipsită din bucătăria preotesei din sat. Copil fiind, îmi făcea plăcere să toc ingredientele pentru salata boeuf. A venit perioada liceului, când aveau loc acele ore de lucru manual. Pregăteam plăcintă cu mere, mâncare de cartofi. În vremurile acelea femeile erau învăţate toate aceste lucruri care ţin de gospodărie", îşi aminteşte Florica.

Prahoveanca a lucrat în cadrul armatei aproape 27 de ani. După Revoluţie, priceputa bucătăreasă s-a angajat la un restaurant din Ploieşti unde şi-a făcut ucenicia.

„La început m-am ocupat de spălatul vaselor, apoi de prepararea salatelor. Abia după ce am căpătat ceva experienţă am început să fac de mâncare pentru clienţi. Am pornit de jos, dar, acum, toată lumea mă solicită pentru sfaturi şi reţete noi", spune Florica Badea.

Se satură din miros

Florica lucrează în prezent la Restaurantul „Casa Domnească". Cât este ziua de lungă, bucătăreasa nu stă locului. Poate pregăti orice reţetă culinară din cele peste 300 de reţete existente în meniu, care satisfac atât preferinţele exotice, cu variate specialităţi internaţionale, dar şi apetitul pentru gustoasele preparate româneşti.

„Am parte de un şef foarte bun la suflet care mă înţelege, mă respectă, şi, împreună cu ceilalţi angajaţi, formăm o echipă. Un lucru este clar. Dacă farfuriile se întorc goale, atunci înseamnă că mâncarea a fost bună şi eu sunt cea mai fericită. Părerea celor care iau masa la noi contează cel mai mult pentru mine", susţine Florica.

Bucătăreasa spune că orice preparat culinar trebuie să fie aspectuos în farfurie, gustos şi sănătos. „Eu sunt tare mofturoasă la mâncare. Mă satur din miros. Dar imi place foarte mult să gătesc pentru cei dragi mie. De exemplu, în doar două-trei ore, i-am gătit fiului meu o ciorbiţă de os afumat, o pulpă de porc la cuptor, cu cartofi şi morcovi, o mâncare de mazăre şi o cremă de zahăr ars cu mere. Îmi plac foarte mult salatele şi supele şi spaghetele milaneze şi carbonara", spune Florica Badea.

Aceasta este mândră de faptul că a putut să-i înveţe şi pe alţii secretele bucătăriei. Mulţi dintre cei care i-au fost ucenici sunt acum bucătari renumiţi la restaurante din străinătate.

Întrebări şi răspunsuri

Cu ce servim musafirii acasă?

Dacă este vorba despre un musafir care vine pentru prima dată în casă, atunci nu-l servim cu o cafea. Îi fac un platou cu aperitive, îi ofer un ceai şi, dacă doreşte, îi pun în faţă un păhărel cu vişinată de casă. Grătarul este mâncarea puturosului. Mai bine pregătim musafirului un piept de pui cu sos alb sau roşu.

Ce părere aveţi despre mâncarea de tip fast-food?

Nu o agreez deloc. Mie oricum nu-mi plac cartofii prăjiţi şi nici hamburgerii. E sănătos ceea ce gătim acasă la noi, la cuptor, fără prea multe condimente. O ciorbiţă caldă şi o tocăniţă sunt tot ce avem nevoie pentru o masă sănătoasă şi săţioasă.

Ce-i place

Florica Badea iubeşte literatura istorică şi are multe cărţi din colecţiile Adevărul.  Îi place grădinăritul.  Este fericită când primeşte flori din partea celor dragi.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac mincioşii, acei oameni care caută să iasă în faţă pe spinarea altora şi nici cei care nu-şi recunosc greşelile", spune Florica.

Profil

Născută: 13 iunie 1952, Scorţeni, Prahova

Studii: Şcoala de bucătari, Ploieşti

Familie: Divorţată, are un fiu

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite