Ploieşti: Este nevoie de 3,6 milioane de lei pentru reparaţii la Muzeul Ceasului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În afară de mici cârpeli, în toţi anii care au trecut, clădirea  nu a beneficiat de nici o reparaţie seroasă. Aşa că acum pereţii sunt crăpaţi iar infiltraţiile de apă care au pătruns prin acoperiş au lăsat urme adânci şi inestetice pe tavane şi ziduri.

Tencuiala e scorojită şi îngălbenită de vreme, iar tâmplăria şi geamurile ar fi trebuit înlocuite de mult. Exteriorul crădirii arată şi mai jalnic, lipsesc bucăţi de zid, iar cărămizile stau să pice.

"E nevoie de reparaţii importante, iar până acum nu au fost fonduri. Se lucrează acum la proiectul de finanţare europeană şi sperăm ca odată cu obţinerea banilor să putem reface clădirea. E imperios necesar acest lucru, mai ales că multe din piesele deţinute de Muzeul Ceasului sunt în depozit şi nu pot fi expuse din cauza condiţiilor", ne-a declarat Elisabeta Savu, şef secţie Muzeul Ceasului Ploieşti.

În spatele pereţilor dărăpănaţi şi scorojiţi se ascunde însă o expoziţie unică în ţară. Din cele 2000 de piese deţinute de muzeu, doar 400 sunt expuse acum. Pentru ca mecanismenle vechi şi extrem de preţioase să nu se strice, conservatorul muzeului face eforturi pentru pastrarea lor.

"Temperatura aerului trebuie să fie 18 şi maxim 25 de grade iar umiditatea trebuie să se încadreze între 40 şi 60 de grade. Altfel riscăm să pierdem piese valoroase. Avem în muzeu cel mai vechi ceas din lume, este vorba de un ceas astronomic de la 1562. Vă daţi seama ce ar însemna ca un astfel de exponat să fie distrus din cauza condiţiilor în care e păstrat. Din fericire nu am avut astfel de probleme până acum. Tocmai de aceea, peste 1500 de piese sunt în depozit, ferite de orice pericol", ne-a mărturisit Tatiana Ristea, conservatorul Muzeului Ceasului din Ploieşti.

Toate piesele şi ceasurile din muzeu sunt unice în felul lor. Fie din cauza vechimii, fie pentru că sunt realizate din materiale preţioase, fie au aparţinut unei personalităţi. În Muzeul din Ploieşti pot fi admirate ceasurile aparţinând regelui Carol I, sau Regelui Mihai, dar şi ceasuri de buzunar aparţinând Mareşalului Averescu şi lui Nicolae Titulescu.

Şi  ceasul lui Cuza se găseşte tot la Ploieşti alături de cel al lui Sadoveanu şi al ţarului Nicolae al Rusiei. Proiectul de finanţare va fi depus în lunile următoare, iar custodele muzeului speră ca în 2011 să înceapă şi lucrările de restaurare. Asta presupune conservarea şi protecţia frescelor şi picurilor interioare, consolidarea fundaţiiei clădirii, remodelarea faţadei imobilului şi modernizarea căilor de acces.

Investiţia se ridică la peste 3,6 milioane de lei.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite