Ploieşti: Elevii ploieşteni luptă pentru un titlu mondial de debate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu este indicat să te contrazici cu un as in debate
Nu este indicat să te contrazici cu un as in debate

Tinerii care reprezintă echipa României vor zbura in Qatar.  

Patru tineri din Ploieşti, elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Viteazul" (CNMV) şi un elev al Colegiului „Emil Racoviţă" din Iaşi reprezintă România la Campionatul Mondial de Debate Qatar, 2010.

Mâine, elevii, alături de profesoara Simona Mazilu, din cadrul aceluiaşi colegiu ploieştean, vor pleca spre Emiratele Arabe pentru evenimentul organizat în perioada 8-19 februarie, care va reuni reprezentanţii a 57 de ţări din întreaga lume.

Simona Mazilu va participa la acest campionat în calitate de arbitru internaţional şi va face parte din  juriile competiţiei.

Tineri deosebiţi de talentaţi

Radu Văleanu, elev în clasa a XII-a, face parte din Clubul de Dezbateri Academice Iaşi. Dragoş Ghiţă, face debate în clubul AES al CNMV din Ploieşti, în timp ce Eveline Dicu, Raluca Pasăre, eleve în clasa a XII-a şi Cătălin Barbu, elev în clasa a XI-a, sunt înscrişi în Clubul ARGO, al aceluiaşi colegiu.

Antrenorul echipei este Alexandra Neacşu, fost participant la ediţii anterioare ale Campionatului (2004 în Germania şi 2005 în Canada), acum studentă în ultimul an la Facultatea de Drept.

„Campionatul Mondial de Dezbateri Preuniversitare este o competiţie cu adevărat globală pentru elevii de liceu. Campionatul se desfăşoară anual, într-o ţară diferită, fiind găzduit de respectiva organizaţie naţională de dezbateri", explică Simona Mazilu.

Vânătoare de fonduri

Tinerii pasionaţi de debate se pregătesc constant pentru astfel de competiţii. Rezultatele lor, însă, depind în mare măsură şi de alte aspecte, participarea la concursurile internaţionale fiind costisitoare.

Fără efortul susţinut al profesoarei Simona Mazilu, care a căutat sponsori şi a încercat să popularizeze activitatea copiilor, prezenţa lor la concursuri ar fi fost imposibilă. O susţinere permanentă vine însă şi din partea directorului CNMV, Gabriel Ţaga, precum şi din partea părinţilor.

„Perioada de concurs coincide cu sesiunea probelor de competenţe pentru elevii din anul terminal, astfel că am reuşit să primim din partea Ministerul Educaţiei o derogare pentru susţinerea unei sesiuni speciale", adaugă profesoara Mazilu.

Concurenţă acerbă

Anul acesta, Primăria Ploieşti a achitat integral costul deplasării tinerilor la Campionatul Mondial, care se ridică la aproximativ 3.000 de euro.

Mai mult, organizatorii din Qatar au oferit posiblitatea de a participa la această competiţie gratuit, deşi în mod normal taxa este de aproximativ 500 de euro. Printre ţările care vor juca alături de echipa României se numără: Slovenia, Noua Zeelandă, SUA, Kuveit, Mongolia, Rusia şi Malezia.

„Competitorul cel mai redutabil este echipa Noii Zeelande, care este şi câştigătoarea mai multor ediţii ale Campionatului Mondial, incluzând-o pe cea de anul trecut", spune eleva Eveline Dicu.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite