Ploieşti: Elevii aşteaptă plata burselor şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au nevoie de bani - imagine arhivă ADS Ploieşti
Elevii au nevoie de bani - imagine arhivă ADS Ploieşti

Aproape 9.000 de şcolari din Prahova, unii în situaţii sociale defavorizate, iar alţii cu rezultate excepţionale, nu şi-au încasat bursele în 2010 din cauza birocraţiei.

Elevii din învăţământul preuniversitar primesc două tipuri de burse: sociale, în cuantum de 30 de lei, în 2010, în Prahova, şi de performanţă, cu valori cuprinse între 30 şi 50 de lei. Infim dacă ne gândim la ceea ce se referă: ajutorarea unor copii săraci, cu probleme medicale ori a unor elevi excepţionali.

Spre deosebire de bursele studenţilor, care sunt plătite de Ministerul Educaţiei, cele acordate elevilor din preuniversitar provin din bugetele locale, mai exact din cotele defalcate din impozitul pe venit ori venituri proprii ale consiliilor locale. Iar de aici vin şi problemele.

În Ploieşti, de exemplu, bugetul pe anul 2010 a fost aprobat abia la sfârşitul lunii februarie, ceea ce face ca şi acum aceste burse să nu fie plătite.

"Sunt şcoli care nu au ridicat încă aprobarea numărului de burse solicitate. Cu aceasta trebuie să meargă la primărie şi abia după se dă drumul la finanţare", ne-a declarat Aurel Graur, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Prahova.

Astfel, un întreg lanţ birocratic prelungeşte şi mai mult termenele de plată ale burselor. Elevii depun dosarele la şcolile unde studiază, urmând ca după centralizarea şi verificarea legalităţii documentelor şi a solicitărilor, şcolile să trimită datele finale inspectoratelor şcolare judeţene, iar acestea la rândul său, consiliilor locale.

Trataţi ca salariaţii

Pentru 2010, în Prahova au fost aprobate 7.897 burse sociale şi 862 de studiu. Cifre deocamdată, pentru că plata lor întârzie încă. De parcă nu ar fi fost suficient, banii de burse, 30 sau 50 de lei, nu sunt plătiţi integral.

Din ei se scad zilele de week-end sau cele de vacanţă, de parcă sărăcia unor elevi sau performanţa lor se opreşte în aceste zile.

"Am bursă de performanţă, adică am o medie de peste 9,50 şi participări la olimpiade. Ar trebui să iau 50 de lei, însă prin scăderea zilelor de vacanţă din ianuarie am luat 37 de lei. Sunt elev la Liceul de Artă, iar un singur tub de vopsea acrilică mă costă între 6 şi 10 lei şi îl consum imediat", ne-a spus Andrei Mastoc, un elev am putea spune norocos pentru că şi-a luat bursa pe ianuarie.

Un elev de altă disciplină ar putea să-şi cumpere din bursă maximum o culegere bună de matematică sau fizică.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite