Ploieşti: Educatoarea Oana Vlad îi învaţă pe prichindei să socializeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploieşteanca, care a împlinit 25 de ani chiar în ziua în care a început noul an şcolar, pe 13 septembrie, este dedicată muncii sale şi vrea să suplinească „golurile" pe care le lasă părinţii în educaţia celor mici.

Tânăra este la început de drum în domeniul educaţiei. Iniţial, a vrut să devină învăţătoare. S-a răzgândit după ce a a făcut practică la o grădiniţă din Ploieşti, în perioada studenţiei.

„Eu am crescut într-o familie foarte veselă şi destul de numeroasă. În copilărie aveam grijă de verişorii mai mici. Şi trebuie să spun că aveam un joc preferat. Eu mă prefăceam că sunt învăţătoare şi că le pun note în catalog. Apoi, fosta mea educatoare mi-a fost model. Era o femeie extraordinară care emana multă căldură sufletească. Aşa m-am gândit să urmez Liceul Pedagogic şi apoi Facultatea de Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar din cadrul UPG Ploieşti. În timpul studenţiei am văzut cum lucrează educatoarele la grădiniţă şi mi-am dat seama că îmi doresc să lucrez cu copiii", povesteşte Oana.

Are lipici la copii

De doi ani, ploieşteanca de 25 de ani lucrează la Grădiniţa cu program prelungit numărul 28, de pe strada Mărăşeşti. De la primele ore ale dimineţii şi până la ora 16.00, ea îşi petrece timpul alături de 30 de copii din grupa mijlocie.

„Am lipici la cei mici. Nu am depus mari eforturi ca să le devin prietenă. Poate că vocea mea caldă şi felul în care le vorbesc i-a apropiat foarte mult de mine. Sunt nişte drăgălaşi, înţelegători şi foarte cuminţi. Nu-mi ies din cuvânt şi mă respectă", spune educatoare.

Oana Vlad este de părere că actualele generaţii de preşcolari sunt foarte dezvoltate intelectual. „Noi nu aveam acces la surse de informare, precum internetul şi televizorul, ca acum. Copiii din zilele noastre sunt foarte inteligenţi şi cunosc multe lucruri din ceea ce văd prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă. Noi trebuie să ne adaptăm în permanenţă nevoilor lor. Pun mereu întrebări de tot felul şi trebuie să le răspunzi astfel încât să priceapă", susţine aceasta.

Relaţia educator-părinte, importantă

Tânăra crede că relaţia educator-părinte este foarte importantă pentru modelarea copiilor. Ea spune că ţine legătura în permananţă cu mamele şi taţii preşcolarilor cărora le transmite cum au evoluat de la o săptămâna la alta cei mici:  „ne aflăm într-o perioadă în care totul se întâmplă în viteză. Din experienţa mea ştiu că sunt părinţi care nu au prea mult timp să petreacă alături de copiii lor, pe care reuşesc să-i vadă mai mult seara, înainte de culcare, din cauza serviciilor mult prea solicitante. Noi, educatorii, trebuie să suplinim aceste goluri din vieţile copiilor, astfel încât ei să nu se simtă daţi deoparte".

Ce planuri de viitor ai?

În primul rând, vreau să-mi întemeiez o familie şi, evident, mă gândesc să am copii. Nu acum, în perspectivă. Mai vreau să călătoresc în străinătate, mai ales pentru a vedea cum arată grădiniţele şi care este sistemul de predare al educatorilor de acolo.

Cum ţi-ai sărbătorit ziua de naştere, pe 13 septembrie?

Ziua mea de naştere a coincis, anul acesta, cu debutul noului an de învăţământ. Aşa că m-am revăzut cu cei mici după vacanţa de vară, i-am servit cu bomboane şi ne-am povestit cum ne-am petrecut vacanţa. Copiii mi-au făcut şi multe urări, pe care cred că le-au învăţat de la părinţii lor.

Ce-i place

Când are timp liber, Oana se întâlneşte cu prietenii, citeşte şi se uită la televizor. De asemenea, îi place să deseneze planşe explicative pentru copiii pe care îi are în grijă, la grădiniţă.

Ce nu-i place

Oana Vlad spune că nu-i plac oamenii prefăcuţi şi mincinoşi, şi care nu-şi ţin cuvântul dat. De asemenea, este nemulţumită când vede mizerie pe străzile oraşului.

Profil

Născută

13 septembrie 1985, la Ploieşti

Studii

Facultatea de Pedagogie, UPG Ploieşti

Familie

Necăsătorită

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite