Ploieşti: Eduard Săvulescu demonstrează că se poate trăi din artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Săvulescu trăieşte prin şi pentru artă
Eduard Săvulescu trăieşte prin şi pentru artă

Îşi împarte viaţa între atelierul de pictat, târguri şi un magazin on-line. Obiectele hand-made pictate de el sunt unice şi extrem de apreciate.

Ai putea crede că un absolvent de filosofie cu un mare talent pentru pictură nu ar putea deveni niciodată un afacerist. Nici artistul Eduard Săvulescu nu a ghicit acest lucru de la început, dovadă că, după ce a terminat facultatea, a fost un an profesor în Bucureşti.

În 2006, încercând să găsească pe piaţă cadouri de Crăciun, s-a lovit de oferta de produse în serie din magazine. Aşa că, împreună cu soţia, Olivia, au pictat căni simple pe care le-au oferit prietenilor şi familiei.

Iar de atunci, asaltaţi de rugăminţile celor care vroiau să facă daruri unicat, s-a format o echipă indestructibilă: Eduard, Olivia şi Diana Popescu, cumnata artistului. Împreună, deţin singurul magazin on-line cu obiecte de artă hand-made din Prahova.

Până aici însă, drumul a fost adeseori greu şi dezamăgitor. "Prima dată am intrat pe piaţa de decoraţiuni din Ploieşti, însă vânzările erau slabe. Am decis să renunţăm, atât eu cât şi Olivia, la joburile noastre de profesori şi să ne dedicăm picturii şi vânzării obiectelor, fără intermediari", îşi aminteşte Eduard. Primul pas a transformarea casei părinteşti din Valea Călugărească în atelier de pictură pe lut şi lemn.

Apoi au participat la o expoziţie-atelier într-un un mall din Ploieşti, şi, deşi timizi la început, pentru că lucrau sub privirile trecătorilor, s-au bucurat când au observat că oamenii vorbeau în şoaptă când ajungeau la standul lor.

După numeroase participări la târgurile de profil din ţară şi-au deschis mai întâi o tarabă şi apoi un magazin cochet în cetatea Râşnov.

Tot la Râşnov, au avut, în fiecare week-end, ateliere gratuite pentru copii. Micuţii au putut să-şi ia acasă vasele pictate de ei, iar printre cei mai tineri participanţi a fost un bebeluş de 8 luni care a amestecat cum a ştiut el mai bine culorile de pe paletă direct cu mâinile.

Mereu de la capăt

Din păcate, povestea Râşnov s-a încheiat în 2008 din cauza autorităţilor locale şi a fost urmată şi de eşecul unui magazin în Braşov. "Am luat-o de la capăt şi ne-am axat doar pe târgurile elitiste din ţară şi expoziţii. Ne-am deschis un punct de desfacere în Sibiu şi vizăm ceva asemănător la mare şi în Sinaia", spune Eduard.

În plus, magazinul on-line handmadeart.ro este şi el un instrument excelent de promovare şi vânzări.

"Avem nevoie de culoare şi personalizare în viaţa noastră şi mă bucur când văd tineri care îşi creează singuri bijuterii şi cadouri. Fenomenul by me începe să câştige teren şi la noi. A venit timpul să scăpăm de stereotipiile produselor aduse din alte ţări, de serialitate", crede Eduard.

Şi se dă exemplu pe sine care face din fiecare obiect pictat unul unic. Arta lui se bazează în special pe forme şi teme tradiţionale, prelucrate şi actualizate prin culori vii, în stilul cubist. Standurile lui sunt un regal al privirii şi o încântare a simţurilor, care sunt asaltate delicat de culori şi nuanţe contrastante şi ideal îmbinate.

Profil

Născut. 25 octombrie 1981

Studii. Cursuri de istorie a artei şi filozofie Padova, Italia.

Familie. Căsătorit, o fetiţă de 9 luni

Ce-i place

Este îndrăgostit de soţia lui, Olivia, pe care a cunoscut-o în facultate şi îşi iubeşte foarte mult fetiţa, Sophia. Stă departe de ele 10-15 zile cât durează un târg, în rest le dedică tot timpul lui. "Îmi place foarte mult familia mea şi felul în care trăim şi muncim împreună", spune Eduard.

Ce nu-i place

"Nu-mi place incultura. Cred că urâţenia, răutatea, kitsch-ul au toate la bază incultura", crede artistul. Speră ca românii să scape de hainele, casele şi apucăturile în serie şi să devină unici, aşa cum sunt de fapt.

 Cum aţi depăşit criza?

E.S: Pot spune că ne numărăm printre norocoşi, avem prieteni sau colaboratori cu afaceri asemănătoare, de hand-made, care şi-au închis magazinele. Am supravieţuit datorită clienţilor îndrăgostiţi de obiectele noastre.

 Care sunt planurile de viitor?

E.S: Îmbogăţim mereu colecţiile, iar cea mai recentă "intrare" sunt caleidoscoapele realizate manual. Dar un proiect de amploare vizează partea de mobilier realizat şi pictat manual, în serii limitate sau unicat, pentru că avem multe cereri în acest sens.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite